Film în Sat revine cu a doua ediție la Peștișani, între 1-6 august

Film-in-Sat

Film în Sat, eveniment unic și autentic care aduce locuitorii din mediul rural mai aproape de cultura și arta contemporană, revine cu cea de-a doua ediție la Peștișani (Gorj), în locul natal al lui Brâncuși, între 1 – 6 august.

Filme românești și moldovenești, spectacole de teatru, concerte live și ateliere de creație se regăsesc în programul festivalului inițiat de actorul Cuzin Toma, care și-a propus să contribuie la dezvoltarea creativității tinerilor și adulților din mediul rural prin artă.

Am promis și m-am ținut de cuvânt! Festivalul de artă Film în Sat revine cu o nouă ediție pe meleagurile mele natale, în comuna de care ține Hobița, satul de baștină al lui Brâncuși. Peștișani este locul în care-mi sunt rădăcinile și locul în care am crescut, în care m-am dezvoltat ca om și individ în societate.
Față de anul precedent, vom avea și mai multe activități cultural-artistice gratuite pentru toți participanții! Îmi doresc ca de la ediție la ediție să putem oferi oamenilor mai multe lucruri frumoase, mai variate, astfel încât să le deschidem noi orizonturi și să le bucurăm sufletul și mintea. Vreau să le mulțumesc tuturor colegilor mei actori care au răspuns invitației de a veni la Peștișani, dar și artiștilor, muzicienilor și oamenilor din industria filmului și a teatrului care cred că dreptul la artă și cultură este unul universal, pentru toată lumea,
– a declarat Cuzin Toma, organizatorul festivalului.

În selecția de filme a festivalului, realizată de criticul de film Irina-Margareta Nistor, se regăsesc comedii precum Ramon (r. Jesús del Cerro), Ghinionistul (r. Iura Luncașu) și Nunta mută (r. Horațiu Mălăele), Boss, recentul thriller noir al regizorului Bogdan Mirică, precum și Carbon (r. Ion Borș), cel mai de succes film moldovenesc, care a avut premiera la TIFF 2023. Programul filmelor este completat de o selecție de scurtmetraje românești.

Din programul festivalului nu lipsesc nici concertele: trupe precum Subcarpați și artiști apreciați pentru autenticitatea muzicii lor, ca Mihai Mărgineanu & Band și Simion Bogdan-Mihai & Lăutarii de Mătase, vin în fața publicului din Peștișani.

O serie de ateliere susținute de artiști, care se adresează participanților cu vârste cuprinse între 6 și 70 de ani, invită la creativitate și socializare, într-un cadru de poveste:

  • Amprenta, atelier de broderie coordonat de Cuzina, artist plastic;
  • Pădurea de șevalete, atelier de pictură coordonat de Ana Bănică, artist vizual, alături de Cuzina;
  • Zburătoare, un spectacol de action painting în cadrul căruia artistele Estera Osorhan, Ana Bănică și Cuzina vor picta pe ritmuri de muzică live;
  • precum și instalațiile Speranța, Pasăre și Prezențe, ale Cuzinei, alături de muralul care va fi realizat în timpul festivalului de către artista Ana Bănică.

După Film în Sat la Peștișani (1 – 6 august), alte localități din țară se vor regăsi pe lista de evenimente a festivalului de artă.
Mai multe detalii puteți găsi pe site-ul oficial Film în Sat.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *