A Dangerous Method (2011)

Metodă periculoasă

Premieră:
25-11-2011
Gen:
Distribuitor:
Andrei Gorzo – Dilema Veche
autorul canadian, care pe baza filmelor lui precedente putea fi descris ca un post- sau neo-suprarealist, nu s-a schimbat deloc pentru acest film aparent cuminte şi scrupulos cu adevărul istoric.
Iulia Blaga – HotNews
E la fel de „vitrat” si de lipsit de subtilitate cum e si titlul. De acord, „metoda periculoasa” se refera la mai multe lucruri si are legatura cu toate cele trei personaje principale, dar de la autorul lui „Naked Lunch”, „eXistenZ” sau „A History of Violence”, pe care il presupunem un admirator al lui Jung, ne asteptam la o cheie de lectura mai profunda si mai problematica.
Cinefilul – FilmeTari
Nu mi-a plăcut filmul. Inițial m-am gândit că problema sa majoră o reprezintă scenariul, care vine dintr-o piesă de teatru. A Dangerous Method e lent, nu are niciun pic de tensiune, totul curge monoton, iar dialogurile sunt mult prea stufoase și plictisitoare pe alocuri.
Luiza Tararache – Raluk
In acest film, iti dai seama pe de alta parte cat de urata este/poate fi Keira Knightley. Persoanele care sufera de o boala mintala nu sunt deloc o imagine placuta, mai ales in timpul crizelor, dar actrita a reusit sa ma socheze mai mult prin infatisare si reactiile mai mult grotesti decat prin interpretarea rolului din acest film. Actrita de 26 de ani a realizat un rol fara substanta, cum sigur nu a fost Sabina Spielrein, femeia care i-a impresionat pe Carl Jung si Sigmund Freud.
Codruţa Creţulescu – Liternet
singurul mod în care A Dangerous Method poate fi privit drept un film de David Cronenberg e să-l considerăm o şedinţă de psihoterapie a autorului cu sine însuşi
Dragoş Marin – Film Reporter
De asemenea, nu poţi să nu te întrebi cum ar fi fost filmul dacă David Cronenberg însuşi ar fi scris scenariul şi dacă scenariul şi-ar fi luat mai multe libertăţi faţă de convenţiile unei piese de teatru. Personaje şi episoade întregi rămân neexplorate. Nici pe departe un film ratat, mai ales datorită unor interpretări reuşite, dar nici vizionare obligatorie. Dacă vreţi să vedeţi însă filme de Cronenberg, nu începeţi cu A Dangerous Method.
Todd McCarthy – Hollywood Reporter
Precis, lucid Şi încântător de disciplinat, filmul lui David Cronenberg despre teste la limită în anii de început ai psihanalizei este adus la viaţă de interpretări excepţionale ale actorilor principali Keira Knightley, Viggo Mortensen şi Michael Fassbender.
Peter Travers – Rolling Stone
Actorii dau tot ce au mai bun, în special Knightley, a cărei interpretări puternice îi oferă filmului spiritul de luptă.
Kenneth Turan – Los Angeles Times
Relaţia complexă dintre Freud (Viggo Mortensen) şi Jung (Michael Fassbender) este prezentată într-un mod inteligent de către David Cronenberg.
A.O. Scott – New York Times
„A Dangerous Method” este atât de ciudat şi de neliniştitor tocmai datorită faptului că lumea pe care o reliefează este, la bine şi la rău, singura pe care o cunoaştem.
Drew McWeeny – HIT FIX
E mult prea steril, mult prea timid având în vedere titlul şi nu cred că voi simţi nevoia de a-l mai vedea vreodată.
Oliver Lyttelton – Indie Wire
O privire interesantă asupra sexualităţii şi a minţii umane. Dacă e ceva anume care face acest film să atingă culmile cele mai înalte pe care şi le-a propus, atunci acesta este scenariul lui Hampton.
Geoffrey Macnab – The Independent
Meritul lui Cronenberg este că a reuşit să realizeze „un film de acţiune numai cu idei”. Knightley are cel mai dificl rol, dar interpretarea sa este curajoasă şi emoţionantă.
Chris Barsanti – Film Critic
„A Dangerous Method” este o dramă istorică abil realizată, în care demonii cei mai întunecaţi sunt scoși la lumină pentru ca noi toţi să-i evaluăm.
Dan Kaufman – Paste Magazine
„Păsându-i mai mult de călătorie decât de destinaţie (niciuna foarte interesantă, de altfel), filmul ajunge să fie nimic mai mult decât o scăpare freudiană.
Jim Vejvoda – IGN
Cronenberg realizează prin „A Dangerous Method” un film rece, teatral, dar este unul care te va face să te gândeşti la el mult timp după ce s-a terminat.