Invictus (2009)

Din distribuție: ,
71%
Premieră:
05-03-2010
Gen:
Site oficial:
Invictus (2009)
Floryan de la FilmeTari
Ştiţi genul acela de filme pe care le vedeţi o singură dată, vi se par bune, dar nu le-aţi mai revedea? Cam aşa este şi “Invictus”. Aflăm de el, ne uităm la el, vorbim despre el cu prietenii, poate îl şi recomandăm, dar a doua oară evităm să-l mai vizionăm.
Jovi de la filme-carti.ro
Acest film putea deveni o capodoperă, cel puţin în secţiunea filmelor biografice, dacă nu părea atât de propagandistic. andela este infatisat fara niciun fel de vicii, fara niciun gand intunecat, tot ceea ce el cladeste si chiar reuseste este speranta si fericire. Profund idealizat, el reuseste in film sa uneasca negrii cu albii, totul in jurul echipei de rugby si pare ca aceasta uniune a fost profunda si vesnica. Numai ca istoria nu a fost chiar asa, violentele au continuat, tara este inca saraca, divizata si plina de infractiuni.
Magda Georgescu de la raluk.ro
Invictus este cu siguranta un must-see. Atat pentru cei pasionati de biografii motivationale, cat si pentru cei care sunt fani declarati ai filmelor lui Clint Eastwood, dar nu avem de ce sa ne rezumam la acestia. Invictus este un film despre leadership, viziune, impingerea limitelor si transformarea imposibilului in posibil, un film inspirational care ne invata sa credem in vise si sa ni le urmam in ciuda tuturor obstacolelor.
Andrei Gorzo de la Dilema Veche
E o poveste cu adevărat frumoasă – „inspiraţională“, cum se zice acum. Nu e de mirare că obiecţiile cîtorva critici americani (precum Ella Taylor de la Village Voice), legate de felul în care o spune Clint Eastwood, i-au provocat pe unii dintre martorii la evenimente să scrie e-mail-uri furioase, în care confirmau că, în ziua aceea, sud-africanii chiar s-au bucurat laolaltă aşa cum descrie regizorul, chiar au simţit că sînt fraţi. Ceea ce nu înseamnă că obiecţiile nu sînt îndreptăţite. Oricît de pozitiv-pilduitoare e povestea în sine, prezentarea ei de către Eastwood e nepermis de simplistă.
christopher de la Filmblog.ro
Placerea de a-l urmari pe Morgan Freeman jucand un asemenea rol este absolut contagioasa. Freeman devine Mandela, intelegand ca simpla imitare a gesturilor si vocii acestui om ar fi insuficienta si de prisos. El onoreaza acest om simbol si ne invita in mintea unuia dintre cei mai importanti oameni ai istoriei. Meritul acestui film se aseaza si pe umerii de rugbist ai talentatului domn Damon, Matt Damon, care da viata unui personaj larger than life, Francois Pienaar, capitanul echipei Sprinbocks, care te placheaza atat prin aspect cat si prin prestatia actoriceasca. Accentul lui aproape imposibil de reprodus confera o autenticitate imposibil de strecurat sub semnul intrebarii.
Roger Ebert de la Chicago Sun Times
Clint Eastwood, un regizor excepţional, orchestrează toate elementele filmului cum se poate mai bine, făcându-ne să îl iubim pe Mandela, să fim mândri de Francois şi să susţinem echipa Springboks. Un divertisment foarte bun.
Peter Travers de la Rolling Stone
Freeman pare că s-a născut pentru a-l interpreta pe Mandela, neavând niciun moment slab, chiar şi când scenariul lui Anthony Peckham îl transformă într-un sfânt. Eastwood a realizat un film care este, într-adevăr, bun pentru suflet.
A.O. Scott de la NY Times
Un film inteligent, care are un impact imens şi care te va bântui pentru mult timp după ce l-ai văzut.
Owen Gleiberman de la Entertainment Weekly
Filmul este, pe alocuri, mult prea explicit, dar Freeman lasă cuvintele să respire, iar Damon acţionează cu un calm nepăsător. Chiar dacă are unele momente plictisitoare, Invictus este mult mai fascinant + şi inteligent, şi mişcător – decât pare a fi.
Kirk Honeycutt de la Hollywood Reporter
Un film temperat, timid, despre timpurile schimbătoare din Africa de Sud.
Kenneth Turan de la LA Times
Invictus este cel mai recent film al lui Eastwood şi, totodată, cea mai neaşteptată incursiune în campania sa de a realiza filme în felul în care se obişnuia să se facă.
Cosmo Landesman de la The Times
În filme şi cărţi sportul a fost cea mai bună metaforă a jocului vieţii. Dar, când vine vorba de jocul politicii, sportul nu este interesat să joace. Noul film al lui Clint Eastwood, realizat în anii ulteriori apartheid-ului din Africa de Sud, este o poveste „adevărată” despre cum sportul şi politica s-au unit pentru un bine mai măreţ decât propria existenţă.
Christopher Monfette de la IGN
Invictus pare a fi cel mai bun film pe care HBO nu l-a făcut niciodată, emoţionant în teorie, dar nu atât de înduioşător în practică.
Bob Mondello de la NPR
Invictus are virtuţile sale. Este un generos film al unui tip în vârstă despre moştenirea lăsată lumii de un generos tip în vârstă.
Ian Nathan de la Empire
Aşa cum ne aşteptam, rezultatul este nobil, elegant, călduros, dedicat adaptării credincioase a lui Anthony Peckham a cărţii lui John Carlin.
Erin Free de la Filmink
Eastwood arată că ştie că şi într-o poveste de proporţie momentele intime sunt cele care menţine totul întreg, şi nu este niciun pic copleșit de mărimea poveştii.
Xan Brooks de la The Guardian
Intrepretarea sârguincioasă şi nunaţată a lui Morgan Freeman nu poate salva această fabulă sportivă din deficitul creativ.
Chris Cabin de la FilmCritic
Invictus este construit cu o formidabilă inteligenţă, chiar dacă sentimentalismul prea mare poate face ca acesta să fie prea greu de digerat la prima vedere.
Eric D. Snider de la Film.com
Morgan Freeman are o interpretare convingătoare, dar efortul per total este doar bun – nu excepţional. Nu oferă nici esenţa unei bune biografii, dar nici exaltarea unei drame cu subiect sportiv.
Anthony Quinn de la The Independent
Eastwood face puțin din toate aici. Realizează un film despre sport, despre politică, despre rasism și despre un om care a stat la intersecția dintre toate cele trei. Este un material senzațional.
Drew McWeeny de la Hitfix
Lucrând cu obișnuiții săi colaboratori, cum sunt directorul de imagine Tom Stern, editorul Joel Cox și fiul său Kyle, care a realizat coloana sonoră, Eastwood s-a bazat, din fericire, doar pe o singură poveste din viața lui Mandela, prezentând cât de dificil devine viitorul din moment ce o țară decide să se schimbe.
Anthony Morris de la The Vine
Acesta nu este cel mai bun film al lui Eastwood, dar poveștile despre optimism și speranță nu trebuie să fie subtile.
Nick Schager de la Slant Magazine
Bazat pe modul în care Mandela a sprijinit echipa Springboks, simbolul apartheid-ului pentru mult timp, povestea sa are o semnificație istorică și, fiind adaptată pentru film, își asumă riscul de a conține clișeele unei drame despre sport.
Russell Baillie de la New Zealand Herald
Matt Damon se achită bine de rolul său, dar eforturile lui şi ale lui Freeman nu pot salva filmul din a fi doar o lecţie de istorie pentru cei care nu erau interesaţi la acea vreme.