Irrational Man (2015)

În lipsa raţiunii

Regia:
Scenariu:
AP-12 Acordul părinților pentru copii sub 12 ani
53%
Premieră:
28-08-2015
Gen:
Durată:
95 minute
Ion Indolean – Film Sense
Irrational Man pare făcut în grabă, e expresionist jucat în momentele tensionate, mizează pe artificii scenaristice (cum e întrebuinţarea finală a acelei lanterne câştigate la circ), şi devine atât de convenţional încât pare că operează cu nişte imitaţii provenite din derizoriu.
Nu-i nici pe departe printre cele mai bune filme ale lui Woody însă are acel farmec molipsitor care face din privitor un snob desăvârșit, probabil fără ca acesta să o știe, și îl determină să se uite la film ca într-o oglindă deformată dintr-un parc de distracții.
Ionuţ Mareş – Ziarul Metropolis
„În lipsa raţiunii” este un film hitchcockian fără suspansul tradiţional, dar, în schimb, cu multă zburdălnicie.
Cristina Zaharia – Port.ro
Filmările multe şi dese în aer liber – o încântare. Totul pare simplu, fără efort, ca şi cum regizorul cu camera lui nu face decât să observe, să înregistreze întâmplător un fapt de viaţă, o deraiere.
Emil Călinescu – CinEmil
Povestea este extrem de bine scrisa, dialogurile sunt superbe, filmul este extrem de bine jucat, iar muzica este aleasa perfect.
Cara Nash – FilmInk
Povestea poate că este în stilul obișnuit al lui Allen, dar interpretările asigură faptul că pe ecran este mai mult decât satiră și ironie.
Brian Formo – IGN
Pare că Allen s-a grăbit să încheie narațiunea cât mai rapid posibil pentru a trece la cel de-al 51-lea său film.
Matt Zoller Seitz – RogerEbert.Com
Nu este chiar un film prost. Este o colecție de note pentru un film care nu a trecut nici măcar de stadiul primului draft, ce să mai vorbim despre un film finalizat.
Manohla Dargis – New York Times
Un film care devine sinistru, fără să pătrundă în profunzime și te face să te întrebi cât de personal este titlul sau dacă este mai mult o căutare existențială.
Mark Olsen – Los Angeles Times
În modul său ciudat, în mod intenționat, filmul ajunge să fie surprinzător, chiar proaspăt, în timp ce Allen găsește noi metode pentru a explora câteva dintre preocupările sale de multă vreme.
Peter Travers – Rolling Stone
Allen a construit un antreu de suspans inteligent, care ar putea părea prea mult ca un exercițiu intelectual, dar Phoenix și Stone nu i-ar fi oferit o asemenea umanitate.
Gregory Ellwood – HitFix
Ne vine greu de crezut că un om atât de talentat precum Allen nu a putut găsi o altă cale să prezinte ideile etice și filosofice pe care filmul vrea să le explore.
Peter Bradshaw – The Guardian
Este un mister care nu este nici înspăimântător, nici suficient de serios pentru a fi plin de suspans și nici ironic suficient pentru a fi o comedie.