Premieră:
30-09-2011
Site oficial:
Melancholia (2011)
Distribuitor:
Dan Angelescu – Film Menu
Probabil una dintre cele mai funcționale decizii scenaristice ale filmului a fost de a dezvălui finalul acestuia încă din montajul de început. Dacă nu s-ar fi întâmplat așa, tensiunea narativă s-ar fi centrat pe deznodământul apocaliptic – „se întâmplă sau nu se întâmplă?”. În schimb, debarasându-se de acest obstacol, von Trier reușește să pună în scenă ceva destul de complicat pentru un film cu o premisă ce ține de sfârșirea omenirii (o inițiativă pe care o sugerează multe filme cu o astfel de tematică, rămasă până acum numai la stadiul de pretenție) – mutarea tensiunii narative pe evoluția personajelor principale.
Andreea Dobre – FilmReporter
Melancholia e mult mai decent şi mai light decât tot ce a făcut von Trier până acum (fără pic de porno sau violenţă şi nimeni nu îşi pierde nimic), dar la fel de tulburător.
OanaVo – metropotam
Inceputul te lasa fara cuvinte, privesti o succesiune de imagini in care replicile sunt de prisos, dar care te pregatesc pentru o experienta care se va juca putin cu mintea ta si care iti va trezi mai toate simturile.
Iulia Blaga – HotNews
Cel mai frumos si mai poetic film-catastrofa realizat vreodata.
Echipa – Cinemagia
Von Trier ne aduce sfârşitul lumii în manieră europeană. Apocalipsa nu mai e ca la Hollywood, o dramă colectivă, mediatizată, o isterie generală, viziunea e intimistă – o singură familie în faţa acestei drame. Această abordare te atinge mai mult decât orice film pe aceeaşi temă.
Ioanina Pavel – Raluk
Un must-see fara doar si poate, o experienta exploziva dar nu Hollywood-iana ci mai eficace in surdina, continuta intr-un tablou intim, explorata lent, simbolistic, si animata de un joc de glezne al psihologiilor umane.
Delia – Filme-Cărți
Povestea stranie pe care ne-a spus-o atat de tulburator Lars von Trier si pe care a instrumentat-o la nivel cinematografic atat de original si care il caracterizeaza atat de complet ne face sa ne punem din nou intrebarile: va fi un sfarsit? oare cum va fi sfarsitul? cand va fi sfarsitul? ce facem fiecare dintre noi pe Pamant pana la acest sfarsit?
Eliza Zdru – Liternet
Melancholia e o experienţă absolut satisfăcătoare pentru cineva care se duce la un nou film de Lars von Trier ca la evenimentul cel mai aşteptat al anului cinematografic.
Todd McCarthy – Hollywood Reporter
Lars von Trier reușește să transforme sfârșitul lumii în ceva plictisitor.
Lisa Schwarzbaum – Entertainment Weekly
Deși Melancholia ne duce cu gândul, încă din titlu, la o stare de spirit nu tocmai pozitivă, acest film este totuși opera unui om a cărui revenire din stadiul unui crize personale a dus la crearea unei capodopere, marcată de o uimitoare viziune artistică.
Kim Newman – Empire
Lars Von Trier continuă să facă același film – despre o femeie masochistă care găsește izbăvirea exact atunci când cele mai rele lucruri i se întâmplă – în mai multe genuri.
Drew McWeeny – HIT FIX
Dunst face rolul carierei sale în filmul acesta.
Peter Bradshaw – The Guardian
Dacă Melancholia ar fi fost creat cu reală pasiune sau cu imaginație, sau dacă ar fi avut un scenariu bine scris sau dacă actorii ar fi fost cât de cât convingători, atunci ar fi putut fi o capodoperă stupidă.
Eric Kohn – Indiewire
Nimic în Melancholia nu poate egala secvența uimitoare din debutul filmului, care are splendoarea vizuală a unui SF expresionist și look-ul rafinat al unei reclame morbide de modă.
Roger Ebert – Chicago Sun-Times
Dă-i unui alt regizor sarcina de a ilustra o asemenea catastrofă și mă-ndoiesc că o va putea face mai bine decât a făcut-o Lars von Trier aici. Nu sunt valuri uriașe. Nu sunt animale fugind prin păduri aflate în flăcări. Niciun zgârie-nor nu se prăbușește. Nimic din chestiile astea ușor de făcut.
Jonathan Romney – The Independent
Cât de deprimat este oare Lars von Trier? Probabil că e atât de deprimat pe cât oricine ar fi dacă tocmai ar fi făcut cel mai bun film al carierei, numai că nimeni nu-l bagă în seamă din cauza unei coneferințe de presă interpretată greșit.
TheAge – The Vine
Magnific realizat, bucuros în propria tristețe, Melancholia este antidotul perfect pentru toate filmele de acțiune făcute vreodată despre sfârșitul lumii.