Sunt o babă comunistă (2013)

Sunt o babă comunistă

Premieră:
23-08-2013
Andrei Gorzo – Dilema Veche
Gulea foloseşte această limbă fără a o particulariza în vreun fel, fără a-şi pune pe ea vreo pecete personală, ceea ce are toate şansele de a face filmul insipid în ochii selecţionerilor de festivaluri. Dar e un film decent, care merită văzut (şi discutat) în familie, pentru atitudinile de circulaţie tot mai largă (şi din altă eră decît cartea lui Lungu) pe care le formulează relaxat
Lucian Maier – Film Sense
Dincolo de aceste aspecte generale ale naraţiunii, care fac filmul acceptabil ca propunere artistică, de pe ecran mai degrabă lipsesc lucrurile deosebite. Întîlnirea Emilei cu doamna Stroescu în apartamentul celei din urmă e singura secvenţă în care filmul surprinde oameni în carne şi oase.
Nicoleta Vasile – Am doar 18 ani
Sunt o babă comunistă spune mai multe despre viaţa unei familii raportată la prezent, cu unele comparaţii în trecutul comunist, momente pe care mulţi dintre noi le-am trăit şi pe care poate vrem să le uităm, dar ştim că vor fi mereu acolo, pentru a ne aduce aminte de alte vremuri, pentru unii mai bune, pentru alţii extrem de tragice
Jovi Ene – Filme-cărţi
Mi-ar fi plăcut ca subiectul romanului să fie menținut în mare parte, pentru că tema este încă de actualitate: întrebați-vă părinții, bunicii sau oamenii simpli de lângă voi și veți fi surprinși să aflați cât de mulți păstrază nostalgia acelor vremuri.
Gloria Sauciuc – Cinemagia
De altfel, Stere Gulea pune multă emoţie şi culoare în flash-back-urile cu care e presărat filmul, şi care construiesc background-ul personajului central – Emilia, „Baba comunistă”.
Angela Georgiana Alexandru – Anzhela Movies
Sunt o baba comunista realizeaza o radiografie cinstita si partial retinuta a regimului comunist. Indeosebi izbuteste sa smulga din privirile fugare pe gaura cheii, barfe dintr-o familie obisnuita, nu neaparat ideala, dar cu identificari in tipologii cunoscute.
Gabriela Istrate – To The Edge and Back
E un tablou pe alocuri schitat, dar cu liniile definitorii ce contureaza lumea de azi prin amintirile de ieri, o naratiune cursiva, fara lectii moralizatoare, dar care poate predispune la reflectie.
Florentina Ciuverca – Film Reporter
Stere Gulea nu merge prea departe cu subtilităţile, rămâne la suprafaţa problematicii. Însă păstrează umorul bonom al cărţii şi e foarte atent la detalii.
Cristina Zaharia – Port.ro
Nu contează că aţi citit (sau nu, ca mine) cartea lui Dan Lungu, care este ecranizată aici. Filmul, oricum diferit şi cu suflul său blând şi frumos, vă va răscoli sufletul.