winter-sleep-poster

Winter Sleep (2014)

Somn de iarnă

Premieră:
16-01-2015
Gen:
Durată:
196 minute
Site oficial:
Winter Sleep (2014)
Onuț Toană Buruga – Cinemateca
Winter Sleep e o plimbare lunga cu o bicicleta veche pe un drum pietruit. Te hurducaie dar nu da cu tine de pamant; nu-si propune asta. Ce pare sa isi propuna e sa-ti arate cum se misca pietrele sub greutatea bicicletei.
Andrei Gorzo – Dilema Veche
Inspirat, potrivit genericului final, de lecturi din Cehov, Somn de iarnă e un film romanesc, uşor încadrabil în ceea ce Georg Lukács numea „tradiţia realismului critic“ (consolidată în secolul al XIX-lea).
Billy Emmerdeur – Emmerdeur.ro
E probabil unul dintre cele mai bune exemple de film care te invită să savurezi un roman de Dostoievksi pentru a-ți satisface foamea încă prezentă.
Dragoş Marin – Film Reporter
N-aș zice că e o problemă de scriitură – privite individual, conversațiile pe diverse teme, morale, sociale sau creatoare, sunt bine jucate și realmente interesante -, ci de cantitate – efectul de acumulare îți induce o stare de nervozitate și de nerăbdare să vezi genericul de final.
Claudia Cojocariu – FilmSense
filmul lui Ceylan merge pe aceeași tendință de a identifica colțurile obscure ale comportamentului uman și de a trasa bariere (morale) între cei săraci și cei bogați.
Mihai Brezeanu – Liternet
Filmul se numeşte Kis uykusu / Winter Sleep, e regizat de turcul Nuri Bilge Ceylan, a câştigat Palme d’Or la Cannes 2014 şi e capodopera cu cel mai masiv şi impresionant scenariu care a rulat în ultimii ani pe ecranele româneşti.
Cristi Mărculescu – marculescu.ro
Palmdorizat pe 2014 Winter Sleep este o melodramă cehoviană corect executată dar deloc spectaculoasă.
Betsy Sharkey – Los Angeles Times
„Winter” seamănă mai mult cu un roman, împrumutând ritmul și temele lui Cehov, din a cărui operă se inspiră.
Glenn Kenny – RogerEbert.com
Este cel mai realist film al lui Ceylan și, probabil, cel mai bun.
Manohla Dargis – New York Times
În ciuda interpretării bune a domnului Bilginer și a fascinantei lumi a lui Aydin, în cele din urmă, acesta este un personaj prea mic pentru a fi văzut.
Geoffrey Macnab – The Independent
Winter Sleep îți solicită răbdarea, dar dacă reziști până la final, vei înțelege de ce a uimit pur și simplu juriul de la Cannes.
Ian Freer – Empire
un film deosebit, interpretat perfect și care arată frumos.
Peter Bradshaw – The Guardian
O tragicomedie serioasă și copleșitoare, cu acțiunea plasată în stepa anatoliană din Turcia; se mișcă cu viteza unui pachebot nord-atlantic.
Deborah Young – Hollywood Reporter
Lumea ezoterică a maestrului turc Nuri Bilge Ceylan arată mai plină de viață și neliniștită ca niciodată în Winter Sleep, o meditație cehoviană asupra ideii de căsătorie
Sarah Ward – FilmInk
În calitate de fost fotograf, Ceylan acompaniază viziunea sa precisă despre adevărurile interioare și minciunile exterioare cu o imagine vie, plină de textură.
Guy Lodge – HITFIX
Ceylan a făcut filme mult mai umile, care totuși vorbesc mult mai bine despre umanitate și comunitate.
Jessica Kiang – The Playlist
Filmul lui Ceylan este un monolog și încă unul insistent, care nu ne lasă timp pentru a interpreta sau pentru a empatiza cu povestea pe care ne-o prezintă.