Toamna este anotimpul festivalurilor de film în București, nici nu se termină bine unul că începe următorul. Eu nu pot să fiu decât încântată pentru că e singura ocazie de a vedea pe marele ecran filme relevante din cinematografia internațională, care altfel n-ar avea șanse de distribuție în România. În acest sfârșit de săptămână avem Festivalul Filmului Francez, Festivalul Filmului German și festivalul de film și artă psihedelică Tripoteca. În continuare am propus câteva proiecții care sper să vă amuze/încânte/uimească/provoace.
1. La Cage Dorée
La Cage Dorée este o comedie simpatică despre un cuplu de imigranți portughezi din Franța care moștenesc peste noapte o mică avere, singura condiție fiind să se întoarcă din Portugalia. Maria, recepționeră la o clădire de apartamente, și Jose, șef de șantier, sunt de peste 32 de ani în Franța, au doi copii și au devenit indispensabili celor din jurul lor. Vestea că cei doi vor să se întoarcă în Portugalia se răspândește printre rude, prieteni și șefi, care încep să comploteze pentru a-i împiedica să plece. Peste toate astea, fiica lor este într-o relație cu fiul șefului lui Jose. Debutul cinematografic al regizorului franco-portughez Ruben Alves a fost un real succes de box-office în Franța, în ciuda faptului că a fost realizat de o echipă relativ necunoscută. Filmul a avut o campanie de marketing bine gândită care s-a adresat comunității de imigranți portughezi din Franța, una dintre tactici fiind parteneriatul cu Banca Comercială Portugheză care a afișat posterul filmului în sediile sale. Filmul a avut succes și în Portugalia, unde a reușit să întregistreze cel mai mare număr de spectatori din 2013 într-o lună.
Sâmbătă, ora 20:30, Cinema Elvira Popescu
2. White material
Isabelle Huppert este Maria Vial, o franțuzoaică ce administrează o plantație de cafea într-o țară africană în care izbucnește războiul civil. În ciuda avertizărilor primite din partea localnicilor și a fostului său soț, Maria nu vrea să părăsească plantația fiind convinsă armata o va proteja. Nu peste mult timp își dă seama că a făcut o greșeală și trebuie să se lupte pentru viața ei și a celor doi copii. Deși a avut premiera în 2009, filmul tratează cu sensibilitate un subiect dureros și din păcate actual, cel al țărilor africane măcinate de războaie sângeroase, în care copiii soldați sunt în prima linie de atac. White Material a fost foarte bine primit de critici, impresionați atât de interpretarea lui Isabelle Hubert, cât și de cea a lui Cristopher Lambert, nemuritorul din rolul fostului soț. Face parte din retrospectiva dedicată regizoarei Claire Denis la Festivalul Filmului Francez.
Duminică, ora 14:00, Cinema Elvira Popescu
3. Oh Boy!
Oh Boy! este debutul regizoral al lui Jan Ole Gerster, totodată și scenarist al filmului. Pelicula a avut un succes surprinzător la publicul din Germania și a luat cam toate premiile importante acordate de Academia Germană de Film, pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cel mai bun regizor și cel mai bun actor. Niko, interpretat de are aproape treizeci de ani și cu ceva timp în urmă și‐a întrerupt studiile. De atunci își trăiește clipa, rătăcește nopțile pe străzile Berlinului și se minunează de oamenii din jurul său. Niko este un hoinar și un ascultător căruia oamenii îi spun poveștile lor. Camera de filmat îl urmărește o zi și o noapte și cuprinde în imagini alb -negru și muzică de jazz cool atmosfera vieții berlineze, dincolo de decorurile elegante. Celebrat drept filmul suprem despre Berlin și portret sufletesc al generației de treizeci de ani, filmul a fost comparat cu operele timpurii ale lui Jim Jarmusch.
Sâmbătă, 20.30, Cinema Studio
4. Freier Fall
Perspective de carieră în poliție, soția însărcinată, vila plătită cu împrumut de părinți: viața lui Marc e bine aranjată. Însă la o instruire îl întâlnește pe colegul său Kay. Și în timpul antrenamentelor de alergare, Marc dobândește o nouă senzație de ușurință – aflând ce înseamnă să ai sentimente pentru un bărbat. Fără a judeca sau a condamna propriile personaje, Stephan Lacant descrie la debutul său drama unui bărbat căzut în afara lumii sale gestionabile. Freier Fall a fost prezentat în deschiderea celei de‐a 63‐a Berlinale, la categoria „Perspectivele filmului german”, reprezentând tânăra și puternica cinematografie germană. Inside scoop: scenele dintre actorii principali nu se anunță la fel de explicite precum cele din L’inconnu du lac, film proiectat în cadrul Les Films de Cannes a Bucarest, iar actorii germani sunt la fel de atrăgători precum cei francezi. Eye candy FTW!
Duminică, ora 18.30, Cinema Studio
5. Scurtmetrajele de la Tripoteca
Cea de-a doua ediție a festivalului internațional de film și artă psihedelică Tripoteca a pornit anul acesta în turneu european – de la Londra la Sofia, București și Paris. Selecția de scurtmetraje din cadrul festivalului se anunță provocatoare și controversată : 60 de scurt-metraje, animații si videoclipuri din 17 țări ce gravitează în jurul subiectelor metafizice și a tematicilor abstracte, cu scopul lărgirii conștiinței si nașterii unei călătorii interioare intense. Din program mi-au atras antenția: The Matriarch cu Luminița Gheorghiu și Monica Bîrlădeanu, un film realizat de Barna Nemethi, regizor, fotograf și redactor-șef al revistei All Hollow; videoclipul celor de la Tame Impala pentru Feels like we only go backwards și scurtmetrajul realizat de Adistu’ la Waha în care se caută the purpose of life . Evenimentul nu este recomandat persoanelor care suferă de epilepsie, deci vă puteți imagina ce efecte video și audio sunt pregătite. Scurtmetrajele se alătură altor manifestări artistice precum concerte, expoziții de pictură și artă digitală, VJ acts, instalații video. Programul îl găsiți aici .
Tripoteca Teaser 2013/2014 [alpha]
Vineri, sâmbătă și duminică, ora 20:00, Cinemateca Eforie