”Filme pentru liceeni” debutează în 2016 cu Mustang

filme-pentru-liceeni-mustang

Proiectul Filme pentru liceeni continuă în 2016 cu proiecții ale filmului Mustang, unul dintre nominalizatele la Oscarul pentru film străin.

Astfel, Mustang va putea fi văzut de liceenii din 13 orașe din țară.

Filmul reprezintă debutul în regie al Denizei Gamze Ergüven și a fost premiat cu Europa Cinema Label la Festivalul de Film de la Cannes și cu premiul LUX, oferit de Parlamentul European.

Sinopsis Mustang

Este începutul verii. Lale, Nur, Ece, Selma și Sonay sunt cinci surori nedespărțite. Undeva într‑un sat din nordul Turciei, cele cinci surori se întorc acasă de la școală, jucându‑se, cu inocență, cu niște băieți. Presupusa obscenitate a jocurilor lor stârnește un scandal cu consecințe neprevăzute. Încetul cu încetul, casa familiei celor cinci se transformă într‑o închisoare, orele de la școală sunt înlocuite de ore de menaj și încep să fie aranjate căsătorii. Însuflețite de aceeași dorință de libertate, cele cinci surori eludează restricțiile care le sunt impuse.

Mustang este rapid, intens și am simțit de multe ori că ritmul scenariului merge în tandem cu ritmul peliculei, într-un fel în care ambele forme de expresie împing mai departe filmul. Energia aceasta este pentru mine asemenea cu cea a unui cal sălbatic – așa cum indică și titlul filmului. Filmul a pornit din dorința mea profundă de a împărtăși ce înseamnă să fii o tânără femeie în societatea turcă de azi.

Deși conturul general al fiecărei situații ilustrate este unul real, tonul filmului este acela de poveste. Există în film o dimensiune mitică a lumii percepută de Lale și narată de vocea ei, ceea ce oferă o oarecare melodicitate peliculei, stabilește legături și oferă narațiunii o logică subiectivă, compusă din senzații, impresii și amintiri. Mustang este în primul rând povestea unui act de eliberare și în același timp și povestea personală a lui Lale, a transformărilor pe care le parcurge în dezvoltarea sa, de la copil, la adult. Sunt prezentate obstacole și monștrii pe care ea trebuie să le înfrunte.

– regizoarea Deniz Gamze Ergüven

Trailer Mustang

Pe baza filmului, elevii au ocazia să dezbată despre drepturile omului, egalitatea de gen, stereotipurile sociale de gen, inegalitatea de gen pentru bărbați și femei în contextul prezentat de film, dar și în contextul lor personal și școlar.

Mustang a fost selecționat special pentru liceeni, întrucât vorbește cu multă energie despre situația unor adolescente ce se confruntă cu maturizarea într-un mediu ce le constrânge libertatea, vorbește despre o luptă pentru emancipare și despre căutarea independenței.


Proiectul Filme pentru liceeni, rezultat al colaborării inedite dintre asociația elvețiană Lanterna Magică și Asociația Culturală Macondo are ca obiectiv dezvoltarea metodelor de învățare pentru liceeni cu vârste între 14-18 ani. Acest scop va fi îndeplinit prin proiectarea gratuită a unei selecții de șase filme premiate la nivel internațional în perioada octombrie 2015 – iunie 2016 pentru 10.000 de liceeni și prin organizarea a șase workshopuri pentru 50 de cadre didactice. Proiectul este implementat în București, Timișoara, Râșnov, Corabia, Caracal, Moinești, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplița, Târgoviște, Râmnicu-Valcea și Giurgiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *