În weekend-ul trecut, a ajuns la final cea de-a zecea ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est și, așa cum se întâmplă la finalul oricărui festival competitiv, au fost anunțați câștigătorii.
Timp de zece zile, în perioada 2 – 11 octombrie, publicul bucureștean s-a putut bucura de unele dintre cele mai bune filme de animație ale momentului, de muzică și de workshop-uri educative.
Nu mai puțin de 47 de scurtmetraje s-au aflat în cursa pentru Trofeul Anim’est 2015, iar juriul l-a desemnat câștigător pe Yùl et le serpent / Yùl and the Snake, în regia lui Gabriel Harel, pe care l-au descris ca pe o felie de viață despre transformarea metaforică a unui puști, bogată în simbolism și susținută de un dialog excelent.
Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurtmetraj a fost acordat lui Leftover, regizat de Tibor Banoczki și Sarolta Szabo, pentru viziunea poetică asupra vieții și a ceea ce rămâne în urma ei, susținută de structură narativă atipică, ce ne îndeamnă să medităm asupra timpului și a altor aspecte profunde ale subconștientului.
Pentru umorul și ironia excepționale care îmbracă o poveste emoționantă despre iubire și adicție, filmul lui Chintis Lundgren, Elu Herman H. Rott’iga / Life with Herman H. Rott, a obținut o mențiune specială.
De asemenea, s-a acordat un premiu și pentru lungmetraj, iar acesta fost acordat filmului Adama, regizat de Simon Rouby, pentru călătoria emoționantă în care ne poartă, și pentru perspectiva extrem de inovatoare și convingătoare asupra unui subiect cu care suntem cu toții familiari (Primul Război Mondial).
La secțiunea Music Video, videoclipul piesei Carmen, al cântărețului-compozitor belgian Stromae, regizat de Sylvain Chomet, a câștigat datorită graficii incontestabile, animației subtile și de efect, și pentru designul extrem de sugestiv.
Premiul pentru Cel mai bun Film Studențesc a fost câștigat de scurtmetrajul francez Deux amis / Two friends, în regia Nataliei Chernysheva, juriul explicându-și alegerea astfel: e o poveste simplă și complexă în același timp, splendid animată, despre prietenie și despre afecțiune. Ne-a plăcut designul plin de culoare, ritmul impecabil și deznodământul neașteptat. Bucurie, tristețe, iubire și regrete, un amalgam de emoții ne-au făcut să empatizăm profund cu personajele și să ne bucurăm de fiecare cadru.
Alte trei mențiuni au mai fost acordate pentru filmele studențești: The Correct Insult, regizat de Janis Aschberger, pentru umor și pentru abordarea originală; Les élucubrations d’un soldat inconnu/The Wild Imaginings Of An Unknown Soldier, regizat de Nils Lacroix, pentru estetica frumoasă și narațiunea de efect; și Electrofly, regizat de Natalia C. A. Freitas, pentru efectele vizuale și pentru energia specială.
Premiul pentru Cel mai bun Film Românesc i-a revenit lui Marian Poiană, pentru scurtmetrajul Voyage.
Premiul Publicului, acordat unui scurtmetraj din secţiunea Animash, a fost acordat scurtmetrajului german Roadtrip.
Între 29 octombrie – 1 noiembrie, Festivalul de Film de Animație Anim’est revine la Chişinău pentru al cincilea an consecutiv.