Filmele premiate la NexT 2014

Aseară, 7 aprilie, s-a încheiat cea de-a opta ediție a Festivalului Internaţional de Film NexT iar câștigătorii au fost anunțați în cadrul unei gale ce a avut loc la Cinema Studio.

Trofeul NexT 2014 a fost acordat filmului Leagănul meșterului de sicrie / The Swing of the Coffin Maker, regizat de Elmar Imanov. „O poveste plină de detalii locale, care transmite un mesaj universal. Şi un film foarte frumos filmat, plin de căldură, umanitate şi intimitate”, potrivit juriului. Acesta a câștigat, de altfel, și Premiul publicului, pentru cel mai bun film străin.

Premiul „Cristian Nemescu” pentru Cea mai bună regie a fost oferit lui Tin & Tina, de Rubin Stein, pentru „un control foarte convingător asupra mediului. Folosirea îndrăzneață a planului secvenţă, călcând astfel pe urmele celor mai mari maeştri ai cinemaului clasic”.

Sunetul stelelor m-a uluit / The Sound of Stars Dazes Me / El ruido de las estrellas me aturde, în regia lui Eduardo Williams, a primit Premiul „Andrei Toncu” pentru Cea mai bună coloană sonoră. Juriul a decis astfel „pentru felul în care evocă atmosfera şi pentru folosirea inovatoare şi experimentală a sunetului”.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc a revenit lui Igor Cobileanski, pentru Colecția de arome, film pe care juriul l-a descris astfel: „o gură de realitate, o viziune singulară a unei lumi care s-ar putea să nu fie atât de bine cunoscută în afara regiunii sale, dar care ne poartă cu siguranţă acolo”.

Filmul Excursie, al lui Adrian Sitaru, a obținut și el o Mențiune specială pentru un film din Competiția națională, „pentru prospeţime, umor şi cel mai bun scenariu”.

Tot o Mențiune specială, dar pentru un film din Competiția internațională, a fost acordată lui Dezbracă-mă / Undress Me, de Victor Lindgren, „pentru tratarea realistă şi plină de sensibilitate a unui subiect dificil”.

Favoritul publicului la categoria film românesc a fost Mâine, Bach…, în regia lui Mihnea Andrei Ciorică.

Concursul The Pitch, organizat pentru prima dată anul acesta, a fost câștigat de proiectul 4 and ½ Senses, al Ralucăi Răcean-Gorgos și Ion Aramă, despre care juriul a spus: „o poveste emoţionantă care va implica multe provocări pentru a fi realizată. O prezentare convingătoare a proiectului, coerentă, care a îmbinat perfect latura emoţională cu cea tehnică şi de execuţie. Aşteptăm cu nerăbdare să îl vedem finalizat şi proiectat aici, la NexT”.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *