0
21 septembrie 2010
 
 

Filmele prind viață la Iași… la a doua ediție IIFF


Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Film de la Iași (IIFF) va avea loc anul acesta între 6 și 10 octombrie și va cuprinde 9 filme de lungmetraj, 17 documentare, 34 scurtmetraje și 12 filme de animaţie. Pe lângă competiția oficială, în secțiunea AltFel, se vor întrece alte 10 filme. Iar în mod special, în cadrul secțiunii Retrospective, regizorul Dinu Cocea va primi Premiului de excelenţă pentru întreaga activitate.
Toate detaliile legate de ediția din acest an a Festivalului au fost puse la dispoziția jurnaliștilor astăzi de dimineață, într-o conferință de presă organizată în paralel, atât la Iași, cât și la București. Emanuel Lăzărescu – directorul Festivalului și Anca Grădinariu – director artistic și selecționer au stat de vorbă cu cei prezenți la Iași, în timp ce Ciprian Alexandrescu – președintele Festivalului și Valentino Rudolf – producatorul Festivalului au condus discuțiile la București.
Alexandrescu a recunoscut că, personal, a învățat multe din ediția de anul trecut și speră ca cele 5 zile de festival din această toamnă să fie mai cel puțin la fel de plăcute ca cele 10 zile din 2009.
Proiecțiile vor începe în fiecare zi de la orele 17.00 și se vor încheia la miezul nopții, cu excepția weekend-ului, când ora de începere va fi 12.00.
Filmele pot fi vizionate în cadrul cinematografelor din Mall Moldova şi la Cinema Victoria. Prețul biletelor a rămas unul destul de mic, numai 3 lei pentru copii, elevi, studenți și pensionari și 5 lei pentru restul lumii.
M-am luat cu vorba și n-am spus nimic despre filmele care vor putea fi văzute în cele cinci zile de festival. În primul rând, trebuie menționat programul Gala Filmului Românesc, în cadrul căreia publicul va putea viziona trei filme românești lansate anul acesta: Medalia de onoare, în regia lui Călin Netzer, Europolis (recent premiat la Montreal), în regia lui Cornel Gheorghiţă, şi Nuntă în Basarabia (care va avea premiera, în România, în acest weekend), în regia lui Nap Toader.
Tot în afara competiției, în cadrul secțiunii Prefață, vor fi prezentate filme premiate la alte festivaluri; iată trei dintre ele, pe care ți le recomand: Away We Go, în regia lui Sam Mendes, Un Prophet, al lui Jaques Audiard, și Looking for Eric, regizat de către Ken Loach.
Iar dacă îți plac filmele de groază, nu trebuie să ratezi Horror Day. Nu știu nimic despre Rec 2 sau Deliver us from Evil, dar Last House on the Left și Thirst te vor speria cu siguranță.
Poți sta la curent cu toate noutățile legate de IIFF 2010 vizitând site-ul oficial www.iasifilmfest.ro, pagina de Facebook a Festivalului sau urmărind IIFF 2010 pe Twitter.


Articol scris de