Fortress, primul film câștigător din istoria One World Romania

Duminică, 17 martie, s-a încheiat ediția din acest an a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului – One World Romania.

În cele șapte zile, publicul bucureștean a putut viziona 60 de filme documentare din întreaga lume, a putut urmări discuții cu 25 de invitați străini și alți 30 de invitați din țară. Iar la final, pentru prima dată în istoria One World Romania, un film a fost declarat câștigător, fiind ales de un juriu format din cinci liceeni.

Filmul câștigător vine din Cehia, este regizat de Klára Tasovská și Lukáš Kokeš și se numește Fortăreața/Pevnost.

Fortăreața a fost proiectat în cadrul secțiunii Revoluție zi de zi și urmărește viața cotidiană în Republica Moldovenească Nistreană (Transnistria), o republică separatistă plasată de-a lungul graniței Moldovei cu Ucraina – o așa-zisă ‘democrație modificată’, în care libertatea de exprimare și libertatea de întrunire se află sub controlul strict al statului.

Cei cinci liceeni din juriu și-au motivat astfel decizia lor: ”filmul câștigător are un subiect și un mod de abordare a temei originale, prin care trezește întrebări legate de drepturile omului. În același timp, impresionează prin realizarea tehnică, introducând astfel spectatorul în atmosfera locului prezentat. Este o realizare atât din punct de vedere al formei, cât și al conținutului, lucru pe care nu-l reușesc multe filme.

Trailer Fortăreața

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *