Gopo 2017 > Ion Dichiseanu, premiat pentru întreaga carieră

ion-dichiseanu-gopo-2017

Ion Dichiseanu va primi Premiul pentru întreaga carieră în cadrul celei de-a XI-a ediții a Premiilor Gopo.

Născut pe 20 octombrie 1933, la Adjud, Ion Dichiseanu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru București, în 1959.

A debutat pe marile ecrane în 1961, în lungmetrajul Darclée, regizat de Mihai Iacob, film inclus în competiția oficială a Festivalului de la Cannes din acel an.

În 1979, Ion Dichiseanu a fost distins cu Premiul Asociației Cineaștilor din România pentru rolul din lungmetrajul Clipa, în regia lui Gheorghe Vitanidis, iar în 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Ion Dichiseanu a mai jucat în filme precum Tunelul (regia Francisc Munteanu, 1979), Bătălie pentru Roma (regia Robert Siodmak, 1968), Trandafirul galben (regia Doru Năstase, 1981), Titanc Vals (regia Paul Călinescu, 1965), Revanșa (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), Pentru patrie (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), Pistruiatul (regia Francisc Munteanu, 1986), dar și în, poate, cel mai memorabil serial românesc, Toate pânzele sus, unde l-a interpretat pe Pierre Vaillant.

Premiile Gopo vor fi anunțate luna aceasta, pe 21 martie 2017, într-o gală ce va avea loc la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *