IIFF 2010: Morgen – în deschidere, Medalia de onoare – la închidere

Nu mai e mult până miercuri, 6 octombrie, când va debuta Festivalul Internaţional de Film de la Iaşi (IIFF). Iar pentru seara de deschidere, organizatorii au ales filmul lui Marian Crişan – Morgen (foto). Acesta a câştigat patru premii la festivalul de la Locarno, din august 2010 (premiul special al juriului, premiul juriului ecumenic, un premiu din partea juriului tineretului şi premiul Don Quijote din partea Federaţiei Internaţionale Cineclub) şi are premiera chiar în acest weekend. Personajele principale sunt interpretate de un maghiar (András Hatházi) şi de un turc (Yilmaz Yalcin), iar povestea, pe scurt, o ai mai jos.

Nelu (Andras Hathazi) e un bărbat care trăieşte în Salonta, un orăşel la graniţa româno-ungară, şi căruia îi place să-şi petreacă timpul pescuind. Pentru el, toate zilele sunt la fel: în zori pescuieşte, apoi merge la lucru, iar seara se întoarce acasă. Acesta locuieşte împreună cu soţia sa la o veche fermă, în afara oraşului.
Într-o zi, Nelu „pescuieşte” un imigrant ilegal turc, pe Behran (Yilmaz Yalcin), care îi oferă bani pentru a-l ajuta să treacă graniţa. Nelu îi oferă protecţie acestuia, găzduindu-l în casa lui. Chiar dacă nu vorbesc o limbă comună, cei doi se împrietenesc treptat. Totuşi, turcul doreşte să treacă graniţa în Germania. Iar Nelu, chiar dacă a luat banii pentru a cumpăra ţigle noi pentru acoperiş, nu poate face prea multe. Dar îl asigură, în fiecare zi, pe Behran, că va încerca să îl ajute morgen (mâine sau dimineaţă în limba germană).

Medalia de onoare

Medalia de onoare

Închiderea festivalului va oferi ocazia publicului de a viziona un alt film românesc, despre care Anca Grădinariu, director artistic IIFF, spune că „e un minunat film mărunt care atinge niveluri neaşteptate de profunzime şi de complexitate. Vorbeşte despre bătrâneţe, dar şi despre o criză de cuplu, despre iluzoriul şi intoxicantul sentiment de mărire, dar şi despre o turmentată relaţie de la distanţă tată-fiu, despre dezrădăcinare istorică şi vremuri suspendate între două lumi (jumătatea anilor 90 în România), dar şi despre nevoia de recunoaştere într-o epocă a valorilor răsturnate. (…) Nu ştiu o altă tragicomedie post-comunistă, văzută recent, care să-mi fi zdrobit inima cu lovituri atât de delicate”. Este vorba despre Medalia de onoare, un film în regia lui Călin Netzer.

Acesta a primit la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic premiul pentru interpretare (Victor Rebengiuc), premiul pentru cel mai bun scenariu (Tudor Voican), premiul special al juriului „Silver Alexander”, premiul FIPRESCI şi un premiu special din partea Asociaţiei Tehnicienilor de Film, Televiziune şi Audiovizual din Grecia. Cu doar o zi înainte de gala de la Salonic, filmul a primit alte două distincţii: premiul publicului şi premiul special pentru scenariu la Festivalul de Film de la Torino. Premiera în România va avea loc pe 12 noiembrie 2010.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *