Review > saramon vs ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”

imi-este-indiferent-daca-in-istorie-vom-intra-ca-barbari-review

”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” e un film cu intenții bune. În multe momente, chiar și realizarea este bună. Modul de abordare a unui eveniment istoric este cel puțin interesant. Iar dialogurile sunt adesea reușite.

Firul narativ este unul simplu și fără prea multe ramificații, indicând că regizorul-scenarist Radu Jude nu dorește să se complice prea mult, ci vrea să-și transmită mesajul.

În centrul atenției se află o tânără regizoare – Mariana Marin (Ioana Iacob) – care dorește să reconstituie, în cadrul unui spectacol, masacrul de la Odessa, din 1941. Atunci, armata română a ucis peste 18.000 de evrei la comanda mareșalului Ion Antonescu.

Proiectul Marianei este finanțat din bani publici și de aici apar problemele. Astfel, intră în scenă Movilă (Alexandru Dabija), un funcționar al Primăriei, care îi cere regizoarei să fie mai subtilă și mai puțin explicită în reconstituirea la care lucrează; altfel riscă să i se suspende proiectul.

Trailer ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”

Mariana este ajutată de o echipă specializată în reconstituiri istorice, condusă de Traian (Alex Bogdan).

Personajul lui Traian este destul de șters și nu aflăm mare lucru despre el. N-ajungem să-l cunoaștem aproape deloc. De altfel, atenția lui Radu Jude se îndreaptă doar către două personaje: Mariana și Movilă. Prin urmare, petrecem mult cu ei. Poate chiar un pic prea mult. Însă, din fericire, dialogurile dintre cei doi sunt, în mare parte, captivante și amuzante deopotrivă.

Radu Jude pregătește cu grijă finalul. Încearcă să ofere o lecție de istorie prin cinema. Și, ca formă, reușește să ofere un film așa cum n-am mai văzut în cinematografia românească recentă. Ca fond, însă, e mult prea familiar și se folosește de câteva scene de nuditate gratuită și inutilă care-ți lasă impresia că filmul caută să te șocheze, dar nu prin conținut, ci vizual. E un pic de superficialitate aici într-un context în care nu-și avea rostul.


”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” este propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film străin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *