În așteptarea One World Romania > 5 documentare disponibile gratuit online

Zilele trecute vă spuneam despre noua ediție a One World Romania, singurul festival de film documentar din România dedicat drepturilor omului. Ei bine, data de începere a acestuia se apropie, însă, până luni, 11 martie, când va debuta la Cinema Patria din București, ora 19:30, cu filmul Little World, organizatorii au pregătit o serie de cinci filme documentare ce pot fi vizionate gratuit online începând de azi, 6 martie, până vineri, 8 martie.

Cele cinci filme sunt: The Reluctant Revolutionary, The Mayor, Forced Confessions, How to Invent Reality și Fortress.

Acestea sunt disponibile pe platforma DocAlliance Online Channel.

Iată și câteva informații despre cele cinci documentare disponibile online:

The Reluctant Revolutionary este regizat de Sean McCallister și va fi prezentat în secțiunea Revoluție zi de zi.
Sinopsis: În cazul de față protagonistul este Kais, ghid turistic în Sana’a, capitala Yemenului, prins în lupta cotidiană de a-și întreține familia, în timp ce revoluția yemenita e pe cale să înceapă. Când Kais, susținător al președintelui Saleh, primește vestea că, din cauza protestelor, trebuie să își scoată cât mai rapid grupul de turiști din țară, se trezește cu un singur client, Mcallister. Din acel moment, pentru aproape un an, Kais va fi principala sursă de informații a regizorului în ceea ce privește modul în care e trăită revoluția la firul ierbii.
Vezi online

The Mayor este un film mexican regizat de Emilio Altuna, Carlo Federico Rossini și Diego Enrique Oso. Acesta va fi proiectat în cadrul secțiunii Dreptul și strâmbul.
Sinopsis: Acțiunea documentarului se desfășoară în nordul Mexicului, unde asasinarea primarilor municipali este o practică obișnuită în lupta cartelurilor de droguri pentru controlul teritoriilor. Primarul ne prezintă unul dintre cele mai memorabile personaje ale programului din acest an: Mauricio FernA¡ndez Garza, primarul orașului San Pedro Garza Garcia, cel mai bogat și – datorită lui – cel mai sigur municipiu din America Latină.
Vezi online

Forced Confessions este un documentar britanic realizat de Maziar Bahari și va fi proiectat în secțiunea Cine pe cine manipulează.
Sinopsis: Fiind deținut de autoritățile iraniene în 2009 în timp ce comenta pentru Newsweek protestele de după alegerile din republica islamică, regizorul Maziar Bahari a fost la rândul său forțat să declare public că a colaborat cu guverne străine până când a fost eliberat ca urmare a unor puternice proteste internaționale. După eliberarea sa și la 30 de ani de la orchestrarea de către regimul iranian islamic a primei mărturisiri publice, Bahari a decis să documenteze niște cazuri celebre ale unor intelectuali iranieni din exil care au fost constrânși să facă mărturisiri publice înainte de a părăsi țara.
Vezi online

How to Invent Reality este un documentar de doar 30 de minute, care va fi prezentat în cadrul restrospectivei Jon Bang Carlsen.
Sinopsis: Jon Bang Carlsen este un cineast cu o abordare unică. El consideră că fiecare dintre noi trebuie să reinventeze lumea pentru a o putea înțelege. Acest film este un eseu cinematografic despre stilul său documentar și se bazează pe filmările de la mult-premiatul documentar irlandez Acum ori niciodată.
Vezi online

Fortress este un film documentar realizat de Klára Tasovská și Lukáš Kokeš și va fi prezentat în secțiunea Revoluție zi de zi.
Sinopsis: Fortăreața ne oferă o perspectivă revelatoare asupra vieții și a lipsei de perspective deschise omului obișnuit în Transnistria. Nimic din agonia zilnică, discretă, a acestui parc de distracții comunist, sculptat în ciment și împodobit cu seceri și ciocane, nu amintește de acele „revolutii zilnice” care fac tema acestei secțiuni a programului One World Romania. Și totuși, alegerile prezidențiale documentate în film reușesc să pună capăt celor 20 de ani de putere a lui Igor Smirnov. Va duce oare acest lucru spre mai bine?
Vezi online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *