Interviu > Cosmina Stratan

Duminică, 1 decembrie, HBO Romania va difuza primele două episoade ale unui nou serial, intitulat Rămâi cu mine. Iar printre protagoniste se află și Cosmina Stratan, câștigătoare a premiului pentru cea mai bună actriță la Cannes, anul trecut.

Cu această ocazie, am stat de vorbă despre cum s-a schimbat viața sa după premiul de la Cannes, despre ce seriale îi plac, despre ce a atras-o spre actorie și despre motivele care au convins-o să accepte rolul din serialul Rămâi cu mine. În plus, ne-a spus și care sunt filmele ei favorite.

Blog de Cinema: Anul trecut ai câștigat premiul pentru cea mai bună actriță la Cannes. Cum s-a schimbat viața ta după acest premiu?

Cosmina Stratan: In esenţă nu s-a schimbat nimic. Mă duc la mai multe auditii şi cunosc mai multă lume, dincolo de asta lucrurile stau cam la fel. Premiul de la Cannes e o bucurie şi o confirmare pentru mine, dar asta nu ţine la nesfîrşit. E o meserie pretenţioasă care cere mereu perfecţionări.

BdC: După ce-am văzut După dealuri, m-așteptam să te revăd într-un nou film. M-așteptam, totuși, să te văd la cinema. Ce-mi poți spune despre propunerile pe care le-ai primit și dacă ai refuzat vreuna.

Cosmina Stratan: Sunt şi în cinema. Am mai lucrat două scurtmetraje. Nu m-am întîlnit deocamdată cu următorul meu lungmetraj. Sunt un critic destul de dur în ceea ce mă priveşte. Au fost şi două oferte pe care nu le-am acceptat pentru că nu mi se păreau potrivite.

BdC: Ai făcut film (scurtmetraj și lungmetraj), teatru și, acum, iată-te într-un serial tv. În care situație te-ai simțit mai în largul tău? Ce crezi că ți se potrivește cel mai bine?

Cosmina Stratan: Nu mă influenţează foarte mult cadrul de lucru, dacă e o poveste bună şi o echipă cu care mă pot conecta, atunci accept cu drag un proiect.

BdC: În serialul Rămâi cu mine, joci rolul unei lesbiene. Cum te-ai pregătit pentru acest rol?

Cosmina Stratan: Am studiat nişte oameni, am văzut nişte filme şi am încercat apoi să-mi găsesc un sens în coordonatele astea. Apoi, colaborarea cu Constantin Popescu m-a ajutat să-mi găsesc lejeritatea în ceea ce o priveşte pe Dorina.

BdC: Există tipuri de personaje pe care consideri că n-ai putea să le joci?

Cosmina Stratan: Încerc să evit personajele asemănătoare cu mine sau personajele asemănătoare cu altele la care am lucrat. N-am încă experienţa necesară să pot să fac uşor diferenţieri subtile. Deocamdată.

BdC: Ce te-a convins să accepți rolul din serialul Rămâi cu mine?

Cosmina Stratan: Constantin Popescu şi Dorina.

BdC: În general, obișnuiești să te uiți la seriale?

Cosmina Stratan: Am văzut cîteva episoade din Breaking Bad şi House of lies, dar sunt greu de prins ca spectator. N-am multă perseverenţă în sensul ăsta.

BdC: Ce te-a atras spre actorie? Care a fost momentul în care ți-ai dat seama că asta vrei să faci?

Cosmina Stratan: E un mod de exprimare şi cel mai important reper pentru mine. Deocamdată nu mă văd făcînd altceva. Am ajuns destul de târziu la actorie, după ce-am studiat jurnalismul şi economia, n-a fost însă de lungă durată. Când am început şcoala de actorie, mi-am dat seama imediat că e cea mai onestă alegere pentru mine.

BdC: Care a fost reacția prietenilor/familiei atunci când te-ai decis să renunți la jurnalism și să încerci să devii actriță?

Cosmina Stratan: Au râs de mine, după care m-au susţinut. Cei mai apropiaţi însă, şi-au dat repede seama, că de data asta nu glumesc.

BdC: Această schimbare profesională a schimbat ceva și în plan personal? Crezi că te-a schimbat în vreun fel?

Cosmina Stratan: Mi-a adus mai multă linişte pe de o parte. Pe de altă parte, nu. E o profesie care implică multe renunţări, dar nu le-am văzut niciodată ca pe nişte regrete.

BdC: Dorina, personajul tău din Rămâi cu mine: ”Dacă o iubești și simți că merită miza, atunci faci orice, chiar și gesturi ce pot părea stupide”. E valabil și pentru Cosmina Stratan?

Cosmina Stratan: E valabil şi pentru Cosmina Stratan. :)

Foto: Adi Marineci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *