Interviu > Ilinca Călugăreanu, despre cum a ajuns Chuck Norris să lupte cu comunismul

Ilinca Călugăreanu a început filmările, în prima jumătate a acestui an, la un documentar ce, cu siguranță, va stârni o oarecare nostalgie multor români. Chuck Norris vs. Communism vorbește despre povestea casetelor video pirat care erau foarte populare în România anilor 80, iar în centrul atenției este Irina-Margareta Nistor, persoana care a tradus în acea perioadă peste 5000 de filme.
Dacă sunteți curioși și doriți să aflați mai multe despre acest film, citiți, mai jos, ce a avut Ilinca Călugăreanu de spus într-un scurt interviu pe care ni l-a acordat. Însă, nu înainte de a urmări cel mai recent trailer al filmului.

Chuck Norris vs Comunism. Cum a ajuns Chuck Norris să lupte împotriva comunismului?

I-a luat un deceniu întreg, dar, în final, a reușit. Casetele VHS pirat, care circulau prin România anilor 80, erau în majoritate ale unor filme de acțiune. Actori precum Chuck Norris, Van Damme sau Bruce Lee au devenit extrem de populari într-o țară în care, oficial, lumea nici n-ar fi trebuit să audă de ei.
Cenzura comuniștilor a interzis majoritatea blockbuster-elor străine, însă acestea au pătruns în țară pe piața neagră și astfel au putut fi văzute de sute de mii de români.
Aceste filme reprezentau mai mult decât o sursă de divertisment, erau ca ”o gură de aer proaspăt din Vest”, după cum ne-a mărturisit unul dintre intervievații noștri. Ele reprezentau contactul cu lumea ”din afară”, cu ideile și realitățile capitaliste.
Iată, așadar, cum Chuck Norris și ceilalți eroi ai filmelor de acțiune au avut rolul lor în lupta împotriva comunismului.

Filmările au început (sau, cel puţin, erau programate să înceapă) pe 12 martie. Cum au decurs lucrurile până acum?

Am filmat în București, în martie. A fost o sesiune de trei săptămâni foarte productivă. Am petrecut mult timp cu Irina, dar am și intervievat mulți alți fani ai casetelor VHS sau persoane care au fost implicate în acel proces de multiplicare și distribuție a casetelor pirat.
Astfel, am fost foarte norocoși că am reușit să-l întâlnim pe Toader Zamfir, șeful întregii operațiuni, și șeful Irinei în anii 80.
De asemenea, am început să căutăm prin arhiva TVR, pentru a găsi materiale care ne-ar fi de folos în post-producție.
Iar acum plănuim o a doua sesiune de filmări, care probabil va avea loc în această toamnă.

Până la acest proiect, ai lucrat mai mult ca editor. Cum ţi se pare tranziţia către poziţia de regizor?

Am început ca regizor de documentare, dar în ultimii ani am lucrat mai mult ca editor. Am așteptat proiectul potrivit, care să mă facă să vreau să mă întorc în postura de regizor. Și iată că a sosit. Dar, la Chuck Norris vs Communism, mă voi ocupa, de altfel, și de montaj. N-am putut rezista provocării extraordinare de a definitiva întreaga poveste, de a pune laolaltă imaginile de la filmări, animațiile și filmările din arhivă.

Ai studiat antropologia, dar ai ajuns să lucrezi în cinema. Ce a determinat această schimbare? Găseşti vreo asemănare între cele două domenii?

Am studiat antropologia și sociologia la UBB, în orașul meu natal, Cluj, iar, apoi, încet-încet, m-am îndreptat către filmul documentar via antropoligia vizuală, ceea ce reprezintă mariajul perfect al celor două discipline.
Antropologia mi-a oferit câteva instrumente de neprețuit, care mi-au fost de mare ajutor în domeniul filmelor documentare, având în vedere că ambele discipline încearcă să înțeleagă și să studieze realitatea.

Revenind la film, care este bugetul filmului şi care sunt sursele de finanţare?

Bugetul se situează între £100.000 și £150.000. Cele mai mari cheltuieli sunt reprezentate de cele privind drepturile de copyright pentru extrasele din arhivă. Am avut și o campanie pe Indiegogo și astfel publicul a contribuit la prima sesiune de filmări pe care am realizat-o în București.

Fără îndoială, un asemenea documentar va stârni nostalgia unora dintre noi care am trăit în acea perioadă. Dar cum crezi că vor reacţiona tinerii de azi? Va exista interes din partea lor? Şi, la fel, crezi că publicul străin va putea înţelege acest film?

Cred că există ceva pentru oricine în povestea casetelor, fie că e vorba despre publicul tânăr sau despre cel în vârstă, fie că vorbim de publicul român sau despre cel străin. Chuck Norris vs Communism vorbește despre cenzură, libertate, piraterie, despre soluții creative în lupta cu situații dificile, și, de asemenea, despre filmele remarcabile din anii 80.

Există vreo dată stabilită pentru lansare?

Sperăm să lansăm filmul în primăvara lui 2013. Anul acesta, la Anonimul, vom prezenta 10 minute din ce am filmat până acum, iar anul viitor, în august, suntem invitați la Motovun Film Festival, în Croația, prin urmare trebuie să terminăm până atunci.

Pentru mai multe informații despre acest proiect interesant, puteți vizita site-ul oficial sau pagina de Facebook a filmului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *