Interviu – Ozana Oancea

În urmă cu puțin timp, îți prezentam Topul 5 filme favorite al Ozanei Oancea. Tot în articolul de care aminteam mai sus îți făceam o scurtă prezentare a actriței, care suna cam așa:

Ozana Oancea a debutat în cinematografie odată cu filmul lui Răzvan Rădulescu și al Melissei de Raaf – Felicia, înainte de toate 82%. A reușit o interpretare greu de trecut cu vederea, o dovadă în acest sens fiind și premiul pentru cea mai bună interpretare obținut în urmă cu numai câteva săptămâni, la TIFF 2010, unde, de altfel, Ozana a fost recompensată și cu premiul Zilelor Filmului Românesc pentru cel mai bun debut.

Până în prezent a jucat în spectacole de teatru, dar, acum, spune că preferă mai mult filmul. La TIFF, a fost remarcată de către regizorul Wim Wenders, dar nu crede că va ajunge să facă un film cu acesta. Nu se mai află chiar la prima tinerețe și, poate, acesta este și motivul pentru care termenul ”debut” a ajuns să i se pară un pic ciudat. Îi plac interviurile de la sfârșitul proiecțiilor și îi mai plac ceva: filmele.

Iar, acum, o poți cunoaște puțin mai bine.

mymagicSTAR: Ce reprezintă Felicia, înainte de toate pentru tine? Este filmul în care debutezi și, din start, ai atras atenția tuturor celor care l-au vizionat.
Ozana Oancea: Cuvantul asta, debut, a inceput sa mi se para ciudat de vreo 2 saptamani incoace. Mi se pare asa ca e un cuvant potrivit atunci cand privesti retrospectiv asupra unei succesiuni de lucrari ale cuiva si te referi la prima, debutul. Eu sunt in situatia ciudata de a fi facut un prim film la multa vreme dupa prima tinerete. Si deci acum ma uit foarte putin (2 saptamani) in urma spre acest debut. Important e ca dupa debut sa mai urmeze si restul parcursului. Atunci e inceputul a ceva. Important ar fi sa fie debutul unui sir – lung/scurt – de lucrari de tip cinematografic. Asta inseamna pentru mine. O promisiune a unei continuari.

mS: Cum ți se pare Felicia? O mare parte din public a spus, după ce a văzut filmul, că se regăsește în povestea lui Răzvan Rădulescu și Melissei De Raaf. Mie, personal, mi se pare puțin imatură și, uneori, de un bun simț exagerat. Dar tot timpul se observă că are ceva pe suflet. Ceva ce trebuie spus. Ceva ce o dată spus o va elibera. Mi-ar plăcea să văd și un sequel (că tot sunt la modă), Felicia, după toate acestea. Oare cum i s-ar schimba viața. Adică, s-ar schimba ceva, cu adevărat? În concediul următor, Ozana s-ar întoarce să-și mai vadă părinții?
Ozana: Felicia e o fiinta slaba, imatura, de bun simt exagerat si cuprinsa de lingoare – asta-i cuvantul preferat al lui Razvan. Nu e o achiever-itza. Nu cred ca va produce un sequel, chiar daca e la moda. Pentru ca nu, nu s-ar schimba nimic, Felicia (n-as zice Ozana) s-ar intoarce sa-si vada parintii.

mS: Care au fost împrejurările care te-au adus în situația de a te transforma în Felicia?
Ozana: Nu stiu cum sa zic ca m-am transformat in Felicia…adica ma intrebi cum de am ajuns sa o joc pe Felicia? A fost ideea producatoarei, Ada Solomon, care ma cunostea de mult timp si care ma vazuse la teatrul – cel diferit de film… Dar pentru ca este un producator inspirat, un foarte bun match-maker, s-a gandit ca m-as potrivi. Razvan a fost de acord, ma stia si el. Melissa a fost si ea de acord – i-au aratat o poza – trebuie sa aflu ce poza :) – si a spus: da, asa mi-am imaginat-o pe Felicia.

mS: Ozana Oancea ar avea curajul să-i spună acele lucruri mamei sale, cum a făcut Felicia în monologul ce încheie oarecum filmul?
Ozana: Ozana Oancea mai incearca din cand in cand sa spuna cate ceva. Nu chiar aceleasi lucruri si discursurile ei nu sunt niciodata prea lungi. Mama Ozanei Oancea e mai sensibila la vorbe grele si atunci ele pot fi doar putine.

mS: Cu siguranță, după această interpretare care se apropie de perfecțiune, vei avea oferte și pentru alte filme. În ce gen de film ți-ar plăcea să joci pe viitor? Ai prefera iarăși stilul minimalist, drame, mai mult sau mai puțin de familie, sau ți-ar plăcea să schimbi puțin registrul? Crezi că ai putea fi la fel de credibilă și într-o comedie?
Ozana: Razvan e suparat pe mine, pentru ca am spus ca as juca cu placere in comedii slightly metafizice, asa ca nu mai am ce pierde si mai spun o data. Mi-ar placea sa schimb registre. Nu mi-as dori sa joc in filme horror, SF. Nu mi-ar placea sa joc in comedii tampite, in filme violente. Raman totusi multe posibilitati, nu?

mS: Alege între teatru și film! Dacă ai avea de optat doar pentru unul dintre aceste două domenii, fără cale de întoarcere, ce ai prefera și ce te-ar motiva să faci respectiva alegere.
Ozana: In acest moment al vietii mele as zice: film. Sunt departe in timp de gustul bun al unui spectacol de teatru reusit si aproape, in timp, de un succes in film. Au inceput sa imi placa foarte tare q&a-urile de la sfarsit de proiectie…

mS: Ce crezi că-i lipsește filmului românesc pentru a aduce publicul în sălile de cinematograf? Rezultate la festivalurile importante există. Actori și regizori buni sunt. Și totuși…
Ozana: Filmului romanesc, in general, nu-i lipseste nimic, daca e sa consideram doar filmele cele bune. Ii lipseste publicului obisnuinta, nu s-a format inca nevoia… atata cat e, nevoia e satisfacuta de productiile tv, ma uimeste cat de multi oameni le privesc si se multumesc doar cu ele.

mS: În momentul în care urmăresc un film, mă interesează cel mai mult emoția pe care regizorul și actorii reușesc să mi-o transmită. Dacă pot să mă determine să-mi pese de ce se întâmplă pe ecran. Consider că această relație care trebuie să se formeze timp de o oră jumate, poate două, între spectator și personaje este foarte importantă. Ce contează pentru tine cel mai mult la un film: acțiunea, povestea sau detalii puțin mai tehnice, precum regia, montajul sau interpretarea actorilor?
Ozana: Conteaza povestea, conteaza legaturile care se creeaza intre povesti. Filmele mele preferate sunt de fapt cele in care se deruleaza, aparent paralel, mai multe povesti care se intersecteaza, sau care converg in final. Emotia, povestea, felul in care este condusa ea. Si jocul actorilor, desigur.

mS: De fapt, ce fel de filme urmărește Ozana Oancea?
Ozana: Cum spuneam, nu ma uit deloc la horror-thriller-SF. Mai adaug ca nu ma uit la filme de actiune, de spionaj, filme cu gangsteri, rarisim la filme istorice, prea putin la filme asiatice, prea putin la filme est-europene, prea putin la filme sud- americane. Relativ putin la scurt-metraje. Putin la documentare – aici vreau neaparat sa corectez mult. Merg mult prea rar la cinema, iar modul meu preferat de a alege filmele (si cartile pe care le citesc) e sa le imprumut de pe la prieteni (nu ma pot abtine sa nu cer cu imprumut o carte sau un dvd cand merg in vreo vizita).

2 comentarii la „Interviu – Ozana Oancea”

  1. Pingback: Anonim

  2. Pingback: Interviu - Ana Ularu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *