Vineri, 19 septembrie, Noaptea albă a filmului românesc va ajunge la cea de-a cincea ediție. Organizator este Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), împreună cu Asociaţia Film şi Cultură Urbană, însă în spatele acestui eveniment se află Ramona Șărbu.
Ramona lucrează cu APFR încă din 2009, fiind implicată într-o mulțime de proiecte ale asociației. Din 2012, coordonează Gala Premiilor Gopo, iar din 2011, se ocupă de EducaTIFF, un program de educație cinematografică pentru elevi, ce se desfășoară în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).
De asemenea, organizează și Festivalul de film românesc & latino-american Tenaris Cinelatino, împreună cu Tenaris Silcotub, în orașele în care compania deține unități de producție: Zalău, Călărași și Câmpina. De altfel, este ceva interesant cu această companie, despre care Ramona îmi spunea că activează în opt țări și în toate organizează câte un festival de film.
Și, în fine, ajungem la subiectul acestui interviu; Noaptea albă a filmului românesc, de care Ramona Șărbu se ocupă încă de la prima ediție, care a avut loc în 2010.
Văzând toate proiectele în care este implicată într-un fel sau altul, ai putea spune fără să greșești că este o persoană destul de ocupată, însă și-a făcut timp să-mi răspundă la câteva întrebări. Dacă vreți să mai aflați ceva de la ea, căutați-o vineri seară, prin locurile pe unde au loc proiecțiile de la Noaptea albă a filmului românesc. S-ar putea să o găsiți.
Blog de Cinema: Cum a apărut ideea evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc?
Ramona Șărbu: Proiectul Noaptea Alba a Filmului Romanesc a fost initiat in 2010, ca urmare a necesitatii de promovare constanta a filmului romanesc si de re-atragere a publicului catre cinematografia autohtona, ca o completare a campaniei nationale de re-atragere a publicului roman catre cinema, initiata in 2009, prin Caravana TIFF. Ideea s-a nascut din discutiile cu mai multi promotori ai filmului romanesc, ca fiind o campanie necesara. Inca de la prima editie s-a dovedit a fi cea mai de succes initiativa.
BdC: De ce filme românești? Pentru că dacă ne uităm la numărul de spectatori, nu există un public prea numeros pentru acestea. Anul trecut, toate filmele românești au strâns în jur de 287.000 de spectatori.
Ramona Șărbu: Tocmai pentru ca nu exista un public numeros la filmele romanesti lansate in cinema. Pentru ca filmele romanesti si cineastii romani sunt cunoscuti si apreciati la nivel international, unde reusim constant sa castigam numeroase premii la festivaluri de renume, dar pe plan national inca ne confruntam cu un interes scazut din partea publicului pentru cinematografia romaneasca actuala, initiativa Noptii Albe a Filmului Romanesc este necesara si binevenita.
Pe parcursul celor 4 editii am reusit sa inchegam o comunitate foarte frumoasa de cinefili, care se bucura de eveniment intr-un numar din ce in ce mai mare. Noaptea Alba este ocazia de a petrece o noapte in compania unor filme romanesti de toate genurile, realizate de cineasti din toate generatiile, acoperind astfel o paleta cat mai larga de gusturi, dar a devenit si o platforma de intalniri intre cinefili si cineasti si asta ii da evenimentului o nota cu totul speciala.
BdC: Cine selecționează filmele prezentate și după ce criterii?
Ramona Șărbu: Selectia e facuta de mine si echipa proiectului, iar programul respecta o reteta consacrata de acum: filme prezentate in premiera si avanpremiera, filme lansate in anul curent, filme din anul anterior, filme clasice, filme care aduc un omagiu unui actor si/ sau unui regizor, filme de fictiune, dar si documentare, filme de lungmetraj, dar si de scurtmetraj. Pe scurt, avem filme pentru toata lumea :)
BdC: În ce relație sunteți cu distribuitorii de filme? Vă contactează ei pentru a le include filmele în program sau este invers, voi îi contactați pe ei?
Ramona Șărbu: APFR organizeaza multe evenimente de succes, astfel ca avem o relatie foarte buna cu distribuitorii de film. Cu privire la Noaptea Alba in special, am bucuria de a organiza un eveniment placut si apreciat de toata lumea, si de cinefili, si de realizatorii de film, si de exploatanti, si de distribuitori. Noi ii contactam pe distribuitori, in baza programului schitat. Sunt si care nu accepta, mai ales daca filmele inca nu au fost lansate inca in cinema. Dar interes pentru eveniment exista.
BdC: Te ocupi și de EducaTIFF. Spune-mi câteva cuvinte despre ce presupune acest program și ce învață copiii în cadrul lui.
Ramona Șărbu: EducaTIFF este primul program de educatie cinematografica pentru elevi, initiat inca din 2009 in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF). Am pornit treptat, de la o selectie de filme pentru copii in cadrul festivalului si dupa 6 editii am ajuns la un program solid cu filme pe categorii de varsta, insotite de materiale didactice, iar la proiectii avem invitati din domeniul cinematografic, national si international, pentru discutiile post-vizionare si masterclass-uri. De 3 editii incoace avem si o competitie Tineri Critici de Film, pentru a-i stimula pe copii sa-si exprime punctele de vedere asupra filmelor vizionate; seminarii de critica de film prin care ii ghidam si ii incurajam pe copii sa scrie o cronica; ateliere de film pentru copii, la care participantii primesc informatiile necesare privind realizarea unui scurt filmulet de animatie, lucreaza in echipe, construiesc povesti si personaje.
Prin EducaTIFF ii ajutam pe cei mici, dar si pe cei mari, sa spuna povesti, sa creada in povesti, sa puna magie in viata de zi cu zi.
Mi-e drag tare acest proiect! :)
BdC: Ai face un program asemănător, dar pentru adolescenți, pentru a-i familiariza cu filmele românești din așa-zisul nou val? Pentru că mulți evită un film din start dacă aud că-i românesc.
Ramona Șărbu: La Noaptea Alba participa multi tineri, si la filmele de „azi”, si la cele de „ieri”. Deci misiunea e indeplinita :)
BdC: Ai date statistice privind numărul de spectatori de la edițiile precedente? Fiind la a cincea ediție, cum vezi evoluția interesului pentru filmele românești în acești ultimi cinci ani?
Ramona Șărbu: Noaptea Alba a Filmului Romanesc s-a bucurat de mare succes inca de la prima editie, cand chiar nu m-am asteptat sa existe asa un mare paradox intre interesul general pentru filmul romanesc si interesul manifestat la eveniment. De la o editie la alta publicul devine din ce in ce mai numeros. Anul trecut am avut peste 4000 de participanti la Noaptea Alba in Bucuresti. Daca ne mentinem pe aceeasi linie ascendenta, poate vom organiza Noaptea Alba de mai multe ori pe an :)
BdC: Spune-mi cinci filme românești pe care le recomanzi cititorilor Blog de Cinema.
Ramona Șărbu: Desi ma tenteaza, nu vreau sa fac un #RoMovieBucketChallenge :)))), de data asta :D, asa ca voi recomanda cititorilor Blog de Cinema sa vada filme romanesti in general, sa (re)vada filme clasice, sa vada filme din „noul val”, sa fie la curent cu productiile prezente, pentru o viziune de ansamblu a cinematografiei romanesti. Asta inseamna sa vada filme romanesti si in afara Noptii Albe :)