Review > saramon vs L’Amant Double

l-amant-double-review

După ce-și începe filmul cu o scenă prin care parcă vrea să-l concureze pe Gaspar Noé, François Ozon continuă L’Amant Double într-un stil apropiat de cel al lui Hitchcock și cu o serie de elemente comice care amintesc de Lynch.

E greu de luat în serios filmul lui Ozon, o melodramă psiho-erotică, în care abundă răsturnările de situație și scenele de sex.

Marine Vacth e Chloé, o tânără, fostă model, ce lucrează acum într-o galerie de artă și care suferă de o durere la stomac de ceva vreme. După ce a consultat mai mulți doctori, care nu au găsit nimic în neregulă, i s-a recomandat să meargă la un psihiatru, pentru că s-ar părea că durerea ei e de natură psihologică. Aici intră în scenă Jérémie Renier.

Renier este Paul Meyer, un psiholog care – așa cum vom afla un pic mai târziu în film – s-a îndrăgostit de Chloé de la prima ședință. Ozon nu ne lasă să descoperim dacă așa face acest Meyer cu toate pacientele sale, dar relația lui cu Chloé avansează rapid și în curând cei doi se mută împreună. Durerea în stomac a fetei dispare și ai impresia că filmul se termină prea repede.

Trailer L’ Amant Double

Numai că apar suspiciunile lui Chloé. Aceasta are impresia că Paul îi ascunde ceva. Face niște investigații și-l descoperă pe Louis, fratele geamăn al lui Paul (interpretat tot de Renier), care se-ntâmplă să fie tot psiholog. Ce credeți urmează? Ați ghicit: Chloé își face o programare la Louis și bineînțeles că se simte atrasă de acesta de la prima vedere. Dar, ca să nu lase impresia că este o femeie ușoară, abia la a doua întâlnire vor face sex.

Louis are o tehnică mai specială prin care își ajută pacientele (n-aflăm dacă și pacienții) să scape de blocajele de natură emoțională. La o ușă distanță de cabinetul său de psiholog se află o încăpere special creată pentru o terapie prin sex, un sex mai dur ce-i drept, dar lui Chloé pare să-i placă.

Și dacă veți avea curiozitatea să vă uitați la L’Amant Double până la final, veți avea parte de câteva surprize, mai ales în cel de-al treilea act.

Ozon parcă nu vrea să-și lase spectatorul pentru nicio clipă să aibă impresia că știe ce va urma. De fapt, sunt scene în care privești ce se întâmplă pe ecran și tot îți pui întrebarea dacă ai înțeles corect ceea ce vezi.


L’Amant Double este bazat într-o oarecare măsură pe romanul Lives of the Twins, scris de Joyce Carol Oates sub pseudonimul Rosamond Smith, și a avut premiera la Festivalul de la Cannes de anul acesta.
În România, a rulat în premieră la Les Films de Cannes a Bucarest și va fi distribuit de Independența film din 10 noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *