MECEFF 2012 > Filmele din competiție

Anul acesta, în perioada 2-8 septembrie, se va desfășura la Mediaş, în județul Sibiu, cea de-a doua ediție a Mediaş Central European Film Festival (MECEFF), un festival dedicat filmelor din țările Europei Centrale și de Est. Astfel, în competiție se vor afla șapte filme, provenind din România, Polonia, Slovenia, Ungaria, Austria, Slovacia și Cehia.

România va fi reprezentată de animația scrisă și regizată de Anca Damian – Crulic – Drumul spre dincolo.
Construit sub formă de documentar animat, Crulic spune povestea românului de 33 de ani care a murit într-o închisoare poloneză. Beneficiind de o animație de excepție, ce bifează extrem de multe stiluri, și de vocea deopotrivă caldă, tușantă și ironică a lui Vlad Ivanov, filmul Ancăi Damian a fost lansat la Locarno, unde a luat Mențiunea specială Don Quixote, recompensă căreia i s-au alăturat Mențiunea specială a competiției internaționale de la Varșovia, Mențiunea specială și Premiul juriului ecumenic la Cottbus, Premiul Amnesty la CPH:DOX, Premiul FACE la Istanbul, Marele Premiu la Annecy și premiile GOPO 2012 pentru Cea mai bună muzică (Piotr Dziubek) și Cel mai bun sunet (Sebastian Wlodarczyk, Piotr Witkowski).

Din Polonia, va sosi la MECEFF Rosa, un film regizat de Wojciech Smarzowski.
Rosa întoarce publicul în timp, la finele celui de-al doilea război mondial, pentru a fi martorul haosului ce a marcat viața polonezilor din fosta Prusie de Est, aflați sub stăpânire sovietică. Prezentat în cadrul celor mai importante festivaluri de gen, de la Pusan și Mar del Plata, la Palm Springs, Sofia, Istanbul și Seattle, Rosa a cucerit Marele premiu al juriului și Premiul publicului la Varșovia, și a primit o Mențiune specială la Tallinn Black Nights pentru ca, în cadrul galei Premiilor Academiei Poloneze de Film, să cucerească nu mai puțin de șapte statuete, printre care cele pentru Cel mai bun film, Cea mai bună regie și Cel mai bun scenariu.

Archeo

Archeo, scris și regizat de Jan Cvitkovič

Slovenia este reprezentată de filmul scris și regizat de Jan Cvitkovič – Archeo.
Acesta este film-concept fără cuvinte, o călătorie a trei oameni pe o planetă, o călătorie unul către celălalt, o călătorie către nucleul lucrurilor.

Children of The Green Dragon, regizat de Bence Miklauzic, este reprezentantul Ungariei.
Povestea este cât se poate de clasică: un conflict între doi oameni simpli, ale căror vieți sunt date peste cap de cei care dețin puterea. Filmul maghiar a fost deja selecționat în competițiile unor festivaluri precum cele de la Varșovia, Moscova, Palic, Sofia, Vilnius sau Pusan.

Alte trei filme vor mai participa în competiția celei de-a doua ediții a MECEFF: Die Vaterlosen, un film scris și regizat de austriaca Marie Kreutzer, o emoționantă călătorie în trecut, despre apropiere și singuratate, apartanență și libertate; din Slovacia vine Nicky’s Family, al lui Matej Mináč, povestea celei mai mari operațiuni de salvare din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial și impactul ei, simțit chiar și azi și Flower Buds, o cronică a decăderii treptate a unei familii dintr-un mic orășel din Cehia, film scris și regizat de Zdeněk Jiráský, câștigător al premiului Fedora la Festivalul de la Karlovy Vary.

În afara acestor șapte filme din competiția oficială, organizatorii au mai pregătit un portret al scenaristului Răsvan Popescu, un program special dedicat regizorului și scenaristului armean Serghei Parajanov, selecția președintelui festivalului, Radu Gabrea, și un program axat pe țara invitată specială a acestei ediții, SUA, program axat pe artiștii români (Jean Negulesco, Edward G. Robinson, etc) care au reușit să scrie istorie la Hollywood.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *