NexT 2011 > Câștigătorii

Sâmbătă seară, la Cinema Scala din București, s-au anunțat câștigătorii premiilor oferite în cadrul Festivalului Internațional de Film NexT.
Astfel, Trofeul NexT a fost oferit scurtmetrajului spaniol La Huida (The Runaway/Goana) regizat de către Victor Carrey.
Christian Guinot, membru al juriului NexT 2011 și unul dintre fondatorii Festivalului Internațional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand, a spus despre La Huida că reprezintă “un moment de cinema pur care face să se întâlnească traiectoriile ființelor umane (și cele ale animalelor)”. De asemenea, l-a apreciat ”pentru stilul și ritmul său, pentru capacitatea sa de a înnoi folosirea imaginilor în slow motion, pentru umorul său, pentru poezia și grația care fac din acest film un adevărat moment de fericire”.

Premiul “Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie a fost acordat australianului Ariel Kleiman, realizatorul filmului Deeper than Yesterday/La tot mai mare adâncime. În timp ce Premiul „Andrei Toncu” pentru cea mai buna coloană sonoră a revenit sound-designeri-lor filmului Talleres Clandestinos/Croitori clandestini: Ina Nikolow și Benedikt David.
Cei doi sound designeri au învăluit personajele principale într-un univers acustic complex. Sunetele din film se împletesc în mod excepțional cu imaginile care spun o poveste despre limitare și marginalizare”, a declarat Anne Garber motivând alegerea juriului din care a facut parte la NexT 2011.

În competiția pentru Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc au concurat patru filme: Adulter (Peter Kerek), Categoria grea (Olivia Căciuleanu), Strung Love (Victor Dragomir) și Apele Tac (Anca Miruna Lăzărescu). Iar câștigătorul acestei secțiuni (dar și al Premiul publicului pentru film românesc) a fost Apele Tac, Mariane Masone, membră a juriului NexT, declarând că acesta ”este mai mult decât un mod cinematografic de a încheia socotelile cu trecutul. Este un film de acțiune plin de suspans și dovada unui mare talent”.

Premiul publicului pentru film străin a fost acordat lui The Chronoscope/ Cronoscopul, în regia lui Andrew Legge; în vreme ce juriul a mai acordat două mențiuni speciale: pentru scurmetraj românesc – Categoria Grea (regia Olivia Căciuleanu) și pentru scurtmetraj străin – Diane Wellington (regia Arnaud des Pallières).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *