NexT 2015 > Câștigătorii

Trofeul-NexT-2015

Aseară, 19 aprilie, s-a încheiat cea de-a noua ediție a Festivalului Internaţional de Film NexT iar câștigătorii au fost anunțați în cadrul unei gale ce a avut loc la Cinema Studio și care le-a avut drept gazde pe Ada Solomon, directoarea Societății Culturale NexT, și Yvonne Irimescu, coordonatoarea NexT.

Trofeul NexT 2015 a fost câștigat de filmul The Island Is Enchanted with You / Insula e vrăjită de voi, regizat de Alexander Carver și Daniel Schmidt, pentru ”poezia vizuală şi abordarea îndrăzneaţă şi neconvenţională a unei teme atât de controversate cum este colonialismul”.

Premiul „Cristian Nemescu” pentru Cea mai bună regie i-a revenit regizorului portughez Carlos Conceiçao, care a realizat filmul Goodnight Cinderella / Noapte bună, Cenuşăreasa. Acesta a fost recunoscut pentru ”măiestria cu care sunt combinate elementele într-un univers filmic atât de bogat, în această re-povestire a unuia dintre basmele nemuritoare ale lumii”.

Premiul „Andrei Toncu” pentru Cea mai bună coloană sonoră a fost acordat lui Pedro Alcalde pentru „conceperea unui peisaj sonor absolut original şi surprinzător, care ne provoacă să ne depăşim limitele în percepţia personajelor”, în filmul Ancha es Castilla / Totul e posibil (Spania).

Filmul belgian Jung Forever, de Jean-Sébastien Lopez, a primit Premiul Publicului pentru film străin, în vreme ce Golanii, regizat de Bogdan Drumea, a primit cu Premiul Publicului pentru film românesc.

Cel mai bun scurtmetraj românesc a fost ales filmul lui Tudor Cristian Jurgiu, În care eroina se ascunde și apoi are parte de o întâlnire neașteptată. „Cu o expresie cinematografică reuşită şi originală, Tudor Jurgiu utilizează toate mijloacele filmice – scenariu, regie, lumină, joc actoricesc – pentru a prezenta o poveste de o profundă modernitate”, a fost motivația juriului.

Filmul In the House, regizat de Ana-Maria Comănescu, a primit Menţiunea specială pentru un film din Competiţia naţională, pentru că „reuşeşte, datorită regiei bine stăpânite şi a montajului energic, să creeze un dispozitiv cinematografic excelent”.

Câştigătorul concursului The Pitch și al unui cec de 5.000 de euro din partea ShortsTV este proiectul Mom, Dad, I Have to Tell you Something…, al lui Paul Mureșan. Același proiect a primit o Mențiune specială în cadrul NexT Short Film Market, pentru calitatea prezentării, constând în 1000 de euro (servicii de post-producție) din partea Abis Studio. O a doua mențiune i-a fost acordată proiectului When Night Meets Dawn, al Andreei Borțun, din partea Icon Production, care va acoperi producția filmului. Proiectul Portrait with Cake, al Ștefaniei Maftei, va primi, la rândul său, 500 de euro din partea Hi Film Productions.

Cele patru trofee principale NexT au fost modelate de artistul Titi Ciocan și pictate de Kitra.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *