Noaptea Albă a Filmului Românesc 2023

noaptea-alba-a-filmului-romanesc-2023

Noaptea Albă a Filmului Românesc 2023 va avea loc pe 15 septembrie, în trei orașe: București, Cluj-Napoca și Timișoara.

Filmele din cadrul Nopții Albe a Filmului Românesc vor putea fi văzute în București, la Cinema Elvire Popesco (interior și în aer liber), Sala Luceafărul, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, Cinemateca Eforie, Hollywood Multiplex, Grădina cu filme CREART, Grădina Muzeului Național al Literaturii Române, Unteatru, Sala Cinema – UNATC și J’ai Bistrot.

La Cluj-Napoca și la Timișoara, cinefilii se vor bucura de proiecțiile românești la Cinema Victoria.

Spectatorii vor avea ocazia să urmărească în avanpremieră filme premiate la marile festivaluri naționale și internaționale de film, precum lungmetrajul inspirat din fapte reale petrecute în timpul Revoluţiei din 1989, Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, cu Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo, Alex Calangiu, Dan Bordeianu și Andi Vasluianu. Filmul este câștigător al Premiului Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) la Festivalul de la Sarajevo și câștigător al Premiului Publicului la TIFF 2023. Echipa filmului va fi prezentă la eveniment și va răspunde întrebărilor publicului la finalul proiecției.

Printre avanpremiere se numără și Tigru, filmul de debut al regizorului Andrei Tănase, cu Paul Ipate, Alex Velea, Cătălina Moga și Elvira Deatcu și drama Mammalia, în regia lui Sebastian  Mihăilescu, cu István Téglás, Mălina Manovici și Denisa Nicolae în rolurile principale. Debutul în lungmetraj de ficțiune al lui Sebastian Mihăilescu a avut premiera mondială în luna februarie, în cadrul Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

Programul acestei ediții include și proiecția în avanpremieră a filmului documentar De ce mă cheamă Nora când cerul meu e senin, în regia Carlei Teaha, Cazul inginerului Ursu, (r. Liviu Tofan, Șerban Georgescu), Între Revoluții regizat de Vlad Petri,  comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit (r. Alin Panc), cu Carmen Tănase, Răzvan Bănică și Ada Galeș.

Printre lungmetrajele care se bucură de  aprecierea publicului și a criticilor și se vor vedea pe 15 septembrie, se numără documentarele David, în regia lui Radu Muntean, Arsenie. Viața de apoi (r. Alexandru Solomon), Soțul meu musulman (r. Daniel Bărnuți, Alexandra Bărnuți), Vulturii din Țaga (r. Adina Popescu, Iulian Ghervase)  sau comedia Încă două lozuri (r. Paul Negoescu).

Mai multe detalii despre eveniment și programul evenimentului sunt disponibile pe pagina oficială de Facebook Noaptea albă a filmului românesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *