O vară de Cinema în aer liber

Pe 5 iunie revine Caravana Metropolis, festival itinerant ce aduce publicului din țară producții premiate la importante festivaluri internaționale de film, precum Cannes, Berlin, laureate la Oscar, Globurile de Aur sau la premiile Academiei Europene de Film. Primul oraș în care poposește caravana este Târgu Mureș, urmând apoi să ajungă în Brașov, Hunedoara, Iași, Piatra-Neamț, Craiova, Sibiu, Timișoara, Constanța și, într-un final, București.

Filmele vor fi proiectate utilizând cel mai performant echipament de proiecție în aer liber din România, un ecran gonflabil de 120 m², și singurul proiector digital mobil din țară, de 17.000 lumeni, care asigură o calitate înaltă, demnă de marile cinematografe ale lumii, după cum anunță organizatorul.

Spre rușinea mea, am văzut cam un sfert din selecție, așa că o să aștept cuminte Caravana până în septembrie, când ajunge la București. Sponsor principal al evenimetului Silva, deci o să fie cu bere, neagră, de preferință. Iată cele 15 minunății de filme care ne vor bucura ochii:

   1.  KON-TIKI – Exoratorul Thor Heyerdal, viking din fire, traversează Pacificul, pe o plută din lemn de balsa, în anul 1947.  Este cel mai scump film din istoria cinematografică a Scandinaviei, dar și încasările au fost pe măsură. Fun fact: filmul a fost filmat simultan în două limbi, engleză și norvegiană.
   2.  ADÂNCUL/ THE DEEP – cică cel mai apreciat film islandez al tuturor timpurilor, în premieră națională. Bazat pe o poveste reală, un pescar încearcă să supraviețuiască înotând kilometri până la mal prin apele reci ale Mării Nordului, după ce barca de pescuit se scufundă.
   3. MAREA FRUMUSEȚE/ LA GRANDE BELLEZZA – filmul de-o luat premiile cele mari, Oscar și EFA pentru Cel mai bun film european. Nu vreau să minimizez valoarea filmului, dar eu am înțeles că e despre un nene trecut de prima tinerețe căruia îi pare rău că nu mai poate să petreacă așa cum făcea odată.
   4. THE GRAND BUDAPEST HOTEL – the genius of Wes Anderson strikes again!
   5. EA/ HER – filmul ăla în care un tip se îndrăgostește de sistemul de operare și apoi rămâne cu buza umflată. Cel mai bun film din 2014, după părerea mea. Dar nu trebuie să mă credeți pe cuvânt pentru că eu sunt într-o relație de foarte mulți ani cu laptopul meu, mai bine mergeți să-l vezi.
   6. BORGMAN – thriller olandez despre un homeless care terorizează o familie bogată, care are casa în pădure?! Film cu final deschis, deci pe lângă faptul că majoritatea personajelor o ard super dubios, nici măcar nu oferă o concluzie. Pentru masochiști, aș zice.
   7. PARADISUL SPUBERAT/ THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN – film de plâns cu lacrimi de crocodil (asta am făcut eu), care a avut cele mai multe nominalizări la Premiile Academiei Europene de Film în 2013 și cel mai bun soundtrack din ultimul deceniu.  Ascultă aici.
   8. TANTE HILDA – animație franceză cu un puternic mesaj ecologist, împotriva corporațiilor și a organismelor modificate genetic. În premieră națională.
   9. COLIVIA AURITĂ/ LA CAGE DOREE – comedie despre condiția imigranților, povestită într-un mod original și amuzant. Se vorbesc multe limbi aici.
   10. INSIDE LLEWIN DAVIS – musical regizat de frații Coen, nominalizat la 2 Oscaruri în 2014 și câștigător al marelui premiu al juriului la Cannes 2013. Llewyn Davis este un cântăreț de muzică folk fără prea mare noroc, dar cu un motan simpatic, my two cents.
   11. PUZZLE CHINEZESC/ CASSE-TETE CHINOIS – a nu-știu-cât-a comedie cu Romain Duris și Audrey Tautou, în premieră națională. Dar nici nu contează, că toate filmele lor sunt frumoase.
   12.  AȘA TATĂ, AȘA FIU/ LIKE FATHER, LIKE SON – dramă, Premiul Juriului la Cannes 2013. Nonomiya află că propriul său fiu a fost schimbat la naştere și trebuie să ia o decizie drastică: să îl caute pe fiul său biologic sau să-l accepte pe fiul pe care l-a crescut ca  pe propriul său fiu.
   13. CLOSER TO THE MOON – film de Nae Caranfil inspirat după marele jaf comunist, petrecut în vara anului 1959, în București.
   14. DOMNIȘOARA POPULARĂ/ POPULAIRE – comedie savuroasă despre o secretară ambițioasă care participă la un fel de olimpiadă de dactilografie. Apar multe mașini de scris roz.
   15. NONO, O AVENTURĂ ÎN ZIG-ZAG/ NONO, THE ZIG ZAG KID –  film de aventură despre Nono, un băiețel care face pe detectivul și intră mereu în belele.

Pentru mai multe detalii și programul din fiecare oraș, vizitați cu încredere site-ul oficial. Dă Doamne să nu plouă! Asociaţia Culturală Metropolis, înfiinţată de producătorul Daniel Mitulescu, are ca principal scop realizarea de evenimente non-profit de educare a publicului tânăr, precum Festivalul Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea, la care au participat la cele cinci ediții de până acum peste 40 000 de persoane și Festivalul internațional de muzică și cultură Balkanik, care a avut un public de peste 12 000 de persoane la cele trei ediții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *