One World Romania 14

one-world-romania-2021

Vineri 11 iunie, începe a 14-a ediție a festivalului de film documentar și drepturile omului One World Romania. Aceasta va celebra femeile și lupta lor pentru a se afirma drept membri cu drepturi egale în societate, va conține o retrospectivă dedicată cineastei germane Ulrike Ottinger și va face un tur de orizont al intersecției dintre filmul documentar și cele mai arzătoare chestiuni sociale și politice ale momentului, cu clasicele secțiuni dedicate migranților, conflictelor contemporane și justiției.

În afara temei principale, OWR#14 va conține de pe-acum clasicele secțiuni dedicate justiției, imigranților și refugiaților din întreaga lume.

Seria de vizualuri ale ediției, realizată de Maria Drăghici, pornește de la imagini din filmografia impresionantă a cineastei germane Ulrike Ottinger, căreia îi dedicăm principala retrospectivă a festivalului. Retrospectiva Ulrike Ottinger va conține două filme timpurii de ficțiune, cinci documentare de călătorie ori de observație socială, un scurtmetraj și cel mai recent film al cineastei, Paris Calligramme (2020), care revizitează perioada ei de început de carieră, petrecută între Paris și Berlin.

La capitolul filme românești, One World va privi atât înapoi, la istoria puțin știută a documentarului autohton, printr-un ciclu de proiecții dedicate unora dintre cei mai importanți cineaști ai genului în România – Paul Călinescu, Jean Mihail, Ada Pistiner, Florica Holban sau scriitorii Geo Bogza, Nina Cassian și Radu Cosașu -, cât și înainte, cu ocazia proiectării filmelor realizate de studenții UNATC în cadrul atelierului „Fă un film cu un refugiat”. Nu în ultimul rând, ediția a 14-a a festivalului propune și două dintre cele mai recente producții românești, proaspătul premiat de la Berlin, Babardeală cu bucluc sau porno balamuc, în regia lui Radu Jude, și o premieră internațională, Certitudinea probabilităților, debutul în lungmetraj documentar al Ralucăi Durbacă.

Biletele pentru pentru filme și evenimente se pot achiziționa prin Eventbook. Numărul lor este limitat iar proiecțiile vor avea loc respectând toate normele și măsurile în vigoare.
Programul One World România este disponibil pe site-ul oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *