Orașul Câinilor, câștigător la MECEFF ”7+1” 2015

meceff-2015

Filmul maghiar Fehér Isten / Orașul câinilor a câștigat trofeul celei de-a cincea ediții a Mediaş Central European Film Festival (MECEFF) „7+1”, unicul festival de film competitiv si tematic dedicat țărilor central europene.

Acesta a fost regizat de către Kornel Mundruczo, iar juriul și-a motivat alegerea astfel: Printr-o suită impresionantă de imagini, cu puncte de cotitură surprinzătoare ale poveștii, filmul reușește să ridice confruntarea dintre oameni și câinii care se întorc împotriva torționarilor lor la rangul unei parabole despre represiune, rebeliune și înțelegere. O recunoaștere admirativă merită în special descrierea neverosimilă și, în același timp, atât de realistă a lumii canine, pe care filmul o înfățișează printr-o îmbinarea plină de virtuozitate a dresurii de animale cu toate mijloacele cinematografice.

Tot acest film a fost premiat și pentru cea mai bună imagine. Directorul de imagine Marcel Rev are o contribuție decisivă în vizualizarea conceptului regizoral al filmului, ce face trecerea de la realitatea apăsătoare la o lume fantastică și perfectă, a fost comentariul juriului.

Premiul Publicului a revenit filmului austriac Das finstere Tal / Valea Întunericului, în regia lui Andreas Prochaska.

Vezi filmele din competiția MECEFF 7+1 2015

Premiul pentru cea mai bună regia a fost acordat polonezului Lukasz Palkowski, pentru filmul Bogowie / Dumnezeii.
Regizorul reușește în acest omagiu adus chirurgului polonez Zbigniew Religa, un medic obsedat de munca sa, să folosească posibilitățile creatoare ale filmului atât de convingător, încât lupta acestuia pentru fiecare dintre pacienții săi capătă valențe metaforice ce transced contextul istoric al filmului, a fost motivația juriului.

Filmul polonez Bogowie / Dumnezeii și-a trecut în palmares două premii, actorul Tomasz Kot fiind premiat pentru cea mai bună interpretare, pentru rolul chirurgului Zbigniew Religa. Juriul a adăugat: Thomasz Kot impresionează printr-o interpretare extrem de nuanțată dilema eroului prins între vicisitudinile cotidianului, luptele personale și obiectivele superioare ale medicinei.

MECEFF “7+1” – Mediaş Central European Film Festival “7+1” a avut loc în perioada 1 – 5 septembrie, la Mediaș, în vreme ce o ediție bucureșteană este programată pentru perioada 24 – 27 septembrie.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *