Pe scurt > În atenția cineaștilor debutanți… și alte știri din lumea filmului românesc

Se întâmplă lucruri interesante cu filmele românești sau cu festivalurile de film din România. Iată câteva care ne-au atras atenția în ultima săptămână: începem cu două vești pentru pasionații de cinema care nu se mulțumesc doar să privească filme, ci doresc să le și facă, vorbim despre cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, despre filmul Cel ales, al regizorului Cristian Comeaga, și despre scurtmetrajul Scor Alb.

Festivalul de foarte scurt metraj Très Courts

Până pe 30 martie 2015, oricine are un scurtmetraj de cel mult 3 minute se poate înscrie la cea de-a 17-a ediție a Festivalului de foarte scurt metraj Très Courts.

Favoritul juriului va primi un telefon din partea companiei Orange și două bilete de avion pentru a participa, alături de un/o prieten/(ă), timp de 3 zile, la Festivalul de scurtmetraj de la Clermont-Ferrand, în februarie 2016 (transport, cazare și participare la festival inclusă în premiu).
Regizorul care realizează cel mai bun film scurt cu tematică francofonă va primi din partea Organizației Internaționale a francofoniei un premiu în valoare de 250 de euro.
Premiul Publicului este decernat prin vot democratic. În fiecare oraș participant, spectatorii primesc buletine de vot atât pentru selecția românească, cât și pentru cea internațională, și sunt invitați să aleagă filmul favorit. Filmul preferat de public câștigă de asemenea un telefon din partea Orange.

Mai multe detalii, precum și formularul de înscriere se găsesc pe site-ul oficial.

Concursul The Pitch, de la NexT 2015

Până pe 20 martie, ora 23:59, cineaștii aflați la început de drum își pot înscrie proiectele la concursul The Pitch, organizat pentru al doilea an consecutiv de către NexT Film Festival.

Candidații trebuie să fi regizat sau produs cel puțin un film scurt.
Proiectul de scurtmetraj depus trebuie să aibă un buget mai mic de 10.000 de euro și o durată maximă de 12 minute.
Candidaturile vor conține un sinopsis al filmului, concepția regizorală, bio-filmografia regizorului și un showreel de 45 de secunde din lucrările anterioare.

Filmul câștigător va primi din partea ShortsTV un premiu de 5000 de euro.

Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul NextFilmFestival.

Festivalul Internaţional de Film Bucureşti

Aflat la cea de-a 11-a ediție, Festivalul Internaţional de Film Bucureşti va avea loc anul acesta în perioada 20 – 26 aprilie, la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu.

Primul film confirmat este Taxi, al iranianului Jafar Panahi, câștigător al Ursului de Aur și al Premiului FIPRESCI la Festivalul de la Berlin 2015.

Cel ales

Filmul Cel ales, al regizorului Cristian Comeaga, a fost selectat în competiția Festivalului Internațional de Film de la Tiburon.

Din distribuție fac parte Bogdan Stanoevici, Laura Cosoi, Nicodim Ungureanu și Olimpia Melinte.

Premiera în România va avea loc pe 24 aprilie.

https://youtu.be/akUZQ4q-3xc

Scor Alb

Scurtmetrajul Scor Alb / Tie, al lui Marius Olteanu va avea premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Busan (Coreea), care se va desfășura luna viitoare, în perioada 24-28 aprilie.

Ioana Flora și Alexandru Potocean pot fi văzuți în acest film, care spune povestea întâlnirii a doi oameni. O întâlnire care ar fi putut foarte ușor să nu aibă loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *