Planeta Petrila, un nou documentar românesc în cinematografe

planeta-petrila

Vineri, 23 iunie, se va lansa un nou documentar românesc în cinematografele de la noi. Planeta Petrila este regizat de Andrei Dăscălescu și urmărește, timp de trei ani, două lumi: cea a lui Ion Barbu, fost miner devenit artist și activist, și cea a minerului-brigadier Cătălin Cenușă.

Filmul este deja disponibil pe platforma online HBO GO, dar poate fi urmărit și la TV, pe HBO.

Trailer Planeta Petrila

Făcusem cunoștință cu artistul Ion Barbu și auzisem despre „activismul prin artă” pe care-l practică, dar nici poveștile, nici imaginația nu m-ar fi putut pregăti pentru fascinația care m-a cuprins când am vizitat pentru prima oară orașul minier Petrila, în mai 2013.

Atmosfera generală e cenușie, sinistră, stranie, fantomatică; turnurile dărăpănate ale minei se ridică deasupra orașului. Totuși, dacă îl privești mai îndeaproape, începi să observi ’insulițe’ de culoare: uși de garaj pe care s-au pictat tablouri în mărime naturală, semne rutiere cu câte un mesaj amuzant, o trecere de pietoni vopsită să arate ca o claviatură de pian, câteva clădiri cu benzi desenate pe toate zidurile… chiar și una dintre clădirile complexului minier a fost transformată în spațiu cultural și zugrăvită multicolor. Contrastul e izbitor.
– spune regizorul Andrei Dăscălescu.

Cunoscut publicului pentru Constantin și Elena pentru care a luat Premiul ’First Appearance’ la IDFA, în 2008 și ’Premiul pentru Debut’ la TIFF în 2009, Andrei Dăscălescu semnează regia, scenariul și imaginea pentru Planeta Petrila, cel de-al doilea film documentar al său. Montajul este realizat de Mircea Olteanu, Ștefan Pârlog și Andrei Dăscălescu iar sunetul de Ioan Filip și Dan-Ștefan Rucăreanu. Producătorul filmului este Anamaria Antoci, iar coproducători: Hanka Kastelicová (HBO Europe), Alina David și Andra Radu (HBO România).

Un comentariu la „Planeta Petrila, un nou documentar românesc în cinematografe”

  1. Sunt un pro urmaritor a filmelor romanesti si avem oameni de toata isprava care ar lua fata celor din strainatate. Ma intreb doar cand o sa ajungem vreodata la nivelul si la bugetele lor ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *