Răzvan Rădulescu: Top 5 filme favorite

Răzvan Rădulescu s-a născut în 1969. După 30 de ani, a început să scrie scenarii. Iar după alți 10 ani a devenit, probabil, cel mai cunoscut scenarist autohton. De numele său se leagă câteva dintre cele mai apreciate filme românești: Marfa și banii (2001), Moartea domnului Lăzărescu (2005) – ambele în regia lui Cristi Puiu, Hârtia va fi albastră (2006), Boogie (2008), Marți, după Crăciun (2009) – toate trei în regia lui Radu Muntean, și Călătoria lui Gruber (2008) – regia Radu Gabrea. De asemenea, la scenariul filmului regizat de Cristian Mungiu – 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile – a contribuit în calitate de consultant. În cele din urmă, s-a hotărât să descopere ce presupune rolul de regizor și așa a apărut Felicia, înainte de toate (2009) 82%.

Despre poveștile pe care le transpune în scenarii, Răzvan Rădulescu spune că le caută tocmai pe cele care par să trimită la o temă majoră și care îi lasă posibilitatea de a formula singur tema. Pentru că, după cum spune el: „Cu cât poveștile sunt mai „mari” și mai „importante”, cu atât sunt, paradoxal, mai insignifiante”.

Urmărește, în mod constant, blogurile de film și de literatură și afirmă că i-ar plăcea ca la un moment-dat să se apuce de meseria de critic de film. Până atunci, însă, iată un Top al filmelor sale favorite (în ordine alfabetică):

1. Conte d’ete (1996)

Regia: Eric Rohmer

Actori: Melvil Poupaud, Aurelia Nolin, Amanda Langlet, Gwenaëlle Simon Simon, Alain Guellaff

2. Faces (1968)

Regia: John Cassavetes

Actori: John Marley, Gena Rowlands, Lynn Carlin, Seymour Cassel, Val Avery, Fred Draper

3. Harakiri (1962)

Regia: Masaki Kobayashi

Actori: Tatsuya Nakadai, Shima Iwashita, Akira Ishihama, Yoshio Inaba, Rentaro Mikuni

4. La nuit americaine (1973)

Regia: François Truffaut

Actori: Jacqueline Bisset, François Truffaut, Nathalie Baye, Jean-Pierre Aumont

5. Ordet (1955)

Regia: Carl Theodor Dreyer

Actori: Henrik Malberg, Emil Hass Christensen, Cay Kristiansen, Preben Lerdorff Rye

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *