Review > saramon vs Me Before You

me before you review

Me Before You e genul de film care nu poate să te dezamăgească. Știi exact la ce să te aștepți și ce urmează să se întâmple încă din primele minute, chiar și fără să fi citit cartea în prealabil. E filmul acela romantic făcut cu scopul de-a stoarce lacrimi. Are cel puțin două subiecte importante și ofertante pe care s-ar fi putut concentra, însă preferă să nu spună nimic și să profite cu nerușinare de orice șiretlic stereotipic emoțional (re)inventat de-atâtea ori până acum.

Regizat de debutanta Thea Sharrock, după un scenariu scris chiar de către autoarea cărții cu același nume, Jojo Moyes, aflată și ea la primul ei scenariu, Me Before You e un film pur și simplu superb. E plin de culoare și cu niște decoruri incredibile. Iar vestimentația personajului interpretat de Emilia Clarke – Lou Clark – îți fascinează privirea și nu te lasă să te plictisești.

Și, da, mai e și Emilia Clarke. Râsul ei. Privirea. Naturalețea cu care spune, uneori, lucruri atât de ridicole, dar care spuse de ea par singurele cuvinte care ar fi putut fi rostite în acele momente.

Actele 1 și 2 sunt construite cu grijă și cu delicatețe. E și mult umor aici. Zâmbești și parcă nu mai simți cum trece timpul. Încerci să-ți ignori sentimentul de deja-vu și să te bucuri de o poveste atât de puțin originală, dar care pare atât de vie și nouă. Încerci să nu-i dai atenție lui Patrick (Matthew Lewis), iubitul lui Lou, pentru că acesta nu-i nici măcar un personaj, ci doar o caricatură. Încerci să nu te mai gândești la filmul care ar fi putut fi, ci la cel care este. Și exact atunci când aproape că ai reușit să bifezi toate aceste lucruri, începe actul al treilea.

În ultimul act, Me Before You nu mai are umor. Vrea să te facă să plângi, dar nu vrea să te facă să suferi. Sharrock și Moyes sunt foarte atente la sentimentele spectatorilor, pe care încearcă să le manipuleze cu subtilitatea unei motociclete care te lovește fără să schițeze nicio manevră de evitare.

Me Before You – X Ambassadors „Unsteady” (Erich Lee Gravity Remix)

Me Before You ar fi putut fi despre egoism. Despre dreptul de a decide singur(ă) când să renunți la viață. Despre a respecta decizia persoanei iubite chiar dacă nu ești de acord cu ea. Sau despre viața care nu mai merită trăită dacă nu mai simți nimic de la gât în jos.

Ar fi putut fi despre persoane slabe și persoane puternice. Dar, pentru asta, ar fi trebuit să existe o mai mare atenție dedicată personajelor.

În schimb, este un basm modern în care subiectele serioase sunt evitate și totul este frumos și colorat și așa cum trebuie să fie. E un feel-good-movie, la care autoarele nu vor să ne batem capul cu realitatea.

Emilia Clark este un emoji ambulant și e imposibil să n-o placi. Pentru că, să fim serioși, ce fel de persoană este aceea căreia nu-i plac emojiurile?! Așa, fără substanță, cum sunt ele.

Practic, subiectul este simplu: o fată săracă este angajată de o familie bogată să aibă grijă de un tânăr chipeș, dar paralizat de la gât în jos. Cei doi se îndrăgostesc. Și ca să n-o dăm în Amour, evident că tipul are un asistent care se ocupă de toată treaba murdară.

Însă, în ciuda tuturor aspectelor sale negative, Me Before You are suficient farmec încât să-i poți trece cu vederea superficialitatea și să te poți bucura de o poveste ruptă total de realitate.

Trailer Me Before You

2 comentarii la „Review > saramon vs Me Before You”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *