Review > saramon vs De ce eu?

de-ce-eu-recenzie

La trei ani distanță de comedia Despre oameni și melci, Tudor Giurgiu revine cu un nou film. De data asta, schimbă cu totul genul și realizează De ce eu?, un thriller politic inspirat dintr-un caz real.

Sunt puțini regizori care îndrăznesc să treacă de la un gen la altul așa cum o face Tudor Giurgiu, însă, în cazul de față, rezultatul final este unul aproape reușit. Spun ”aproape”, pentru că deși totul pare corect pus în aplicare – imaginea realizată de Marius Panduru se află în ton cu acțiunea și cu starea psihică a protagonistului, muzica este și ea bine aleasă, la fel și cadrele, care, de multe ori, redau sentimentul de claustrofobie de care Cristian pare să nu mai scape -, De ce eu? este un film complet rece, care nu transmite nicio emoție, iar finalul nu are deloc puterea de a face din Cristian Panduru (Cristian Panait, în realitate) un personaj memorabil.

Cazul real de la care pleacă întreaga poveste este cel al procurorului Cristian Panait, care, anchetat de serviciile secrete, ajunge să se sinucidă.

Grimus, Political animals, de pe coloana sonoră a filmului De ce eu?

În film, numele persoanelor reale nu sunt păstrate și, după cum a mărturisit regizorul la conferința de presă de după vizionare, nici toate faptele redate pe ecran nu s-au întâmplat sau nu s-au întâmplat chiar așa cum au fost prezentate. În definitiv, De ce eu? nu este un documentar, ci doar un film de ficțiune inspirat dintr-un caz real.

Tânărul actor Emilian Oprea îl interpretează pe Cristian, un procuror căruia i se dă un caz important, pe care i se ordonă să-l finalizeze. Este vorba despre cazul orădeanului Bogdan Leca (în realitate, Alexandru Lele), interpretat destul de neconvingător de Alin Florea. Bineînțeles că nici acesta nu este complet nevinovat, dar Cristian dorește să facă lucrurile ca la carte și nu-și poate asculta superiorii și condamna un om asupra căruia nu are dovezi. Motiv pentru care alege să înfrunte întregul sistem, iar sistemul se întoarce împotriva lui.

Din păcate, scenariul scris de către Giurgiu împreună cu Loredana Novak nu reușește să contureze bine niciun alt personaj în afara lui Cristian. Sunt momente în care până și prietena sa pare în plus, iar celelalte personaje cu care intră în contact, doar niște pioni, amplasați strategic pentru a-l ajuta pe Tudor Giurgiu să-și impună punctul de vedere.

Însă, per total, De ce eu? este un thriller cu un ritm bine construit, cu o imagine bună, dar incapabil de a reda singurătatea și drama personajului său central.

Trailer De ce eu?

Verdict: 3/5

Un comentariu la „Review > saramon vs De ce eu?”

  1. Pingback: Prin blogosfera cinefilă (2 – 8 martie 2015) | Recenzii filme si carti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *