Review > saramon vs Ilegitim

ilegitim-review

Natura nu greșește niciodată. Oamenii, însă, da.

Sunt anumite idei, anumite concepții pe care societatea ni le întipărește în ființa noastră de când suntem copii. Sunt reguli pe care le respectăm pentru că așa ni se pare corect sau doar pentru că ne este teamă de consecințe. Dar, uneori, se întâmplă ca unii dintre noi să încalce regulile. Suntem parte din natură și, totuși, greșim. Însă, ce se întâmplă atunci când greșeala este de natură morală și lucrurile trebuie rezolvate în familie? Ce se întâmplă atunci când un frate și o soră se iubesc atât de mult încât ajung să aibă un copil împreună? În cazul acesta se poate vorbi despre o greșeală?

La o astfel de discuție încearcă să ne provoace Adrian Sitaru prin noul său film, Ilegitim.

În primele minute asistăm la o cină obișnuită de familie. Tatăl, Victor (Adrian Titieni), este medic obstetrician. Alături de acesta, la masă, se află cei patru copii ai săi: Gilda (Cristina Olteanu), Cosma (Bogdan Albulescu) – și el medic, și frații gemeni Sasha (Alina Grigore) și Romeo (Robi Urs). Cu toții par că se simt bine. Până la un moment-dat când unul dintre copii aduce vorba despre faptul că i-a găsit numele tatălui lor într-o listă a medicilor care au informat Securitatea înainte de 1989 cu privire la femeile care doreau să facă avort.

Ce o deranjează cel mai mult pe Sasha este că Victor nu e deloc dispus să spună că-i pare rău și consideră că ceea ce a făcut este singurul lucru corect din punct de vedere moral pe care-l putea face în situația respectivă. Conflictul se încheie cu Victor părăsind propria locuință și spunându-le copiilor săi că, de fapt, nici mama lor nu i-a dorit și datorită lui aceasta nu a dus până la capăt intenția de a face avort.

Interviu cu Adrian Sitaru

Povestea continuă cu Sasha și Romeo în prim-plan. Cei doi gemeni se iubesc. Dar dragostea lor trece dincolo de barierele dragostei dintre frați. Sasha are o atitudine defensivă și își dă seama că ceva este în neregulă și că nu mai pot continua așa, însă Romeo încearcă să o convingă că regulile lumești nu pot fi mai presus de iubirea sinceră dintre ei.

Sasha rămâne însărcinată și chiar dacă într-o primă fază nu-i spune decât lui Romeo, în cele din urmă secretul lor este aflat de întreaga familie.

Doar două personaje au o oarecare complexitate – Sasha și Victor, celelalte părând introduse doar pentru că povestea avea nevoie de ele, dar regia compensează, reușind să creeze atmosfera necesară și să transmită drama personajelor către spectator.

Scenariul scris de Sitaru împreună cu Alina Grigore este unul aproape neverosimil, cu o scenă de final parcă scoasă dintr-un alt film, în care aceleași personaje și-au schimbat în totalitate principiile. Însă cel mai mare atu al lui Ilegitim este faptul că-și provoacă publicul la discuții. Ieși din sala de cinema gândindu-te de câte ori nu ai acționat într-un anumit fel doar pentru că îți era teamă de opinia celor din jur. Iar înainte de a intra în sală trebuie să renunți la orice prejudecată. Pentru că, de fapt, despre asta este vorba aici, despre prejudecăți, despre dragoste – o dragoste bolnavă, ca în mai toate filmele lui Sitaru, și despre decizii, despre de câte ori ne auto-cenzurăm doar pentru a nu deranja, pentru a fi pe placul societății în care trăim.

Trailer Ilegitim

verdict: 3/5

Un comentariu la „Review > saramon vs Ilegitim”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *