România, la Festivalul de Film de la Berlin 2014

Mâine, 6 februarie, va debuta cea de-a 64-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, care se va încheia în data de 16 februarie.

România va fi prezentă cu două filme (+ unul care are legătură cu România) în secțiunea Forum, Cosmina Stratan a fost inclusă în programul Shooting Stars, iar Elena Andreea Vasile – actriţă, Adina Istrate – regizor, Gabriela Suciu – producător și Alexandru Bădeliţă – producător vor fi prezenți în cadrul programului Berlinale Talents, unde anul acesta, printre experţi vor fi și Ada Solomon, Corneliu Porumboiu şi Răzvan Rădulescu.

De asemenea, Berlinale Co-production Market, program al festivalului dedicat dezvoltării proiectelor cinematografice, va include şi 6,9 pe scara Richter, al lui Nae Caranfil, produs de Mobra Films România, pe lângă alte 19 producţii din întreaga lume.

Iar juriul FIPRESCI al festivalului îl avea anul acesta ca membru şi pe criticul de film Mihai Fulger.

Al doilea joc

Regie: Corneliu Porumboiu

al-doilea-joc

Sinopsis
Alături de tatăl său, care a fost arbitru de fotbal în timpul regimului Ceauşescu, regizorul comentează înregistrarea pe casetă video a unui meci dintre echipele Dinamo şi Steaua. Pe măsură de meciul înaintează şi riscă să fie oprit din cauza ninsorii, spectatorul este confruntat cu modul în care un arbitru imparţial a putut să supravieţuiască într-un stat guvernat de către un partid unic.

Pădurea e ca muntele, vezi?

Regie: Christiane Schmidt, Didier Guillain

padurea-e-ca-muntele

Sinopsis
În apropierea orașului Sfântu Gheorghe se află un sat de rromi. Străzile sunt neasfaltate, iar mijlocul de transport este căruța cu cai. Singurul lucru utilizabil din zonă este lemnul pentru încălzit. Supraviețuirea e din ce în ce mai dificilă. Șeful satului, Aron, prevede un viitor apăsător, căci fără bani, nu te poți implica în politică, spre a te face auzit. Locuitorii își găsesc consolarea în a fi uniți, a se respecta reciproc și în a nu își pierde credința. Totuși, micuța Livia simte acut lipsurile și plânge înfometată: „Rromii nu au niciodată bani!“.

Le beau danger

Regie: René Frölke

le-beau-danger

Sinopsis
O viziune estetică originală, focalizată pe două texte ale autorului Norman Manea, povestirea „Puteam fi patru” şi un fragment din romanul „Plicul negru,” conţinând secvenţe cu scriitorul, filmate şi în România.

Berlinale Shooting Stars: Cosmina Stratan

cosmina-stratan-interviu

Organizat de către European Film Promotion (EFP), în colaborare cu organizaţiile membre ale EFP, printre care se numără şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, Berlinale Shooting Stars se află la cea de-a 17-a ediție și are ca scop promovarea celor mai talentaţi tineri actori europeni, cărora le facilitează întâlnirea cu membri importanţi ai industriei cinematografice (actori consacraţi, regizori, producători de renume, directori de casting).

Anul acesta, actrița Cosmina Stratan (După dealuri) a fost selectată în cadrul acestui program, alături de Danica Curcic (On the Edge), Maria Dragus (Summer Outside), Miriam Karlkvist (South Is Nothing), Marwan Kenzari (Wolf), Jakob Oftebro (Victoria), Mateusz Kosciukewicz (In the Name Of…), Nikola Rakocevic (Circles), Edda Magnason (Waltz for Monica) și George MacKay (For Those in Peril).

Foto deschidere: Alex Billington

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *