RomShow: scurtmetraje românești, la Dracula Film Festival

Îmi plac scurtmetrajele. Îmi plac pentru că, uneori, o poveste nu are nevoie de cel puțin o oră și jumătate ca să-ți meargă la suflet și să te impresioneze. Îmi plac pentru că, uneori, 10-20 de minute sunt suficiente pentru a transmite ceva și orice alt minut în plus nu ar face altceva decât să dilueze povestea.

Și îmi mai plac și filmele fantastice, pentru că acest gen presupune libertate – libertate în construirea structurii narative și libertate totală în crearea poveștii.

Iar dacă este vorba despre filme românești care se înscriu în ambele categorii amintite, devin cu atât mai curios.

De aceea, n-aveam cum să ratez programul RomShow, din cadrul Dracula Film Festival, care a reunit cinci scurtmetraje fantastice românești.

Isac încă doarme, al lui Alexandru Ponoran, ne introduce în visele bolnave, pline de culoare și cu o estetică exagerată ale lui Isac.
De văzut dacă-ți plac lucrurile colorate și poveștile de dragoste incestuoasă dintre mamă și fiu.

Înainte de cădere, regizat de Tom Wilson, e un fals-documentar care urmărește un englez și pe cameramanul acestuia în încercarea primului de a da de urma bunicului său. Astfel, plecăm din Gara de Nord bucureșteană și ajungem să descoperim lucruri despre istoria Sulinei, despre lipoveni, despre o fabrică de conserve și despre eunuci.
De văzut dacă ești curios/curioasă cum arată un eunuc. De la brâu în jos.

Bruiajul lui Bogdan Drumea este singurul, însă, pe care l-aș recomanda din această serie de scurtmetraje. Folosindu-se, în cea mai mare parte, de tehnica POV, Bogdan creează o poveste horror, cu elemente comice, pe care o plasează într-un cămin studențesc.
De văzut pentru replicile exorcistului.

Filmul lui Barna Nemethi, The Matriarch, are în distribuție două actrițe cunoscute, pe Luminița Gheorghiu și Monica Bârlădeanu. Este o fantezie colorată, cu exces de lux și de bijuterii, fără o poveste și fără sunet, iar, pe alocuri, în imagini alb-negru.
De văzut pentru sânii Monicăi Bârlădeanu și dacă vrei s-o vezi pe Luminița Gheorghiu cu păsărica în gură. La propriu.

Programul RomShow s-a încheiat cu scurtmetrajul lui Cristian Pascariu, Caseta 4: Alexandra. Un sfert de oră în care regizorul pare că se eliberează de dorințele fetișiste și prezintă povestea unui viol în grup. Iar faptul că la final adaugă câteva date statistice despre numărul de violuri care au loc în România într-un an nu-l face mai puțin inutil.
De văzut dacă… de fapt, nu. Mai bine cauți porn online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *