S-a anunţat lista filmelor din competiţia TIFF 2011

La cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc în perioada 3-12 iunie 2011 la Cluj-Napoca şi între 15 şi 19 iunie, la Sibiu, 12 filme de lungmetraj intră în lupta pentru câştigarea mult râvnitului Trofeu Transilvania.

Şi competiţia din acest an este dedicată, în mod tradiţional, regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, alcătuită din producţii recente, din Islanda, Suedia, SUA, Germania, Danemarca, Argentina, Belgia, Uruguay, Israel, Rusia, India.

Directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, promite o selecţie echilibrată, eclectică: filme de gen (o comedie: King’s Road; două thriller-uri: No Return si The Silence), dar şi filme care sfidează orice clasificare, veritabile OZN-uri cinematografice (A Useful Life şi The Untitled Kartik Krishnan Project); filme realizate cu buget confortabil, dar şi filme regizate în regim de gherilă, cu microbugete (The Imperialists are Still Alive!); filme inovatoare, temerare, atât prin conţinut, cât şi prin formă (She-Monkeys, respectiv Innocent Saturday).

King's Road

King's Road


România este prezentă şi în acest an în cadrul Competiţiei Oficiale TIFF, de această dată cu producţia Principii de viaţă, al doilea film de lungmetraj al regizorului Constantin Popescu (Portretul luptătorului la tinereţe).

Prezentat în competiţia dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian, filmul spune povestea unui bărbat, care, la prima vedere, pare a avea tot ce îşi doreşte: o familie, o casă, bani. Totuşi, o serie de probleme apar exact înainte ca el să plece în vacanţă şi îi pun sub semnul întrebării întreaga existenţă.

Rolul principal este interpretat de actorul Vlad Ivanov, iar roluri importante le revin şi lui Gabriel Huian, cunoscut publicului român ca protagonist al mediumetrajului Marilena de la P7 (r. Cristian Nemescu) şi Rodicăi Lazăr (Moartea domnului Lăzărescu, Amen).

Principii de viaţă

Principii de viaţă


Volcano, debutul în lungmetraj al regizorului Rúnar Rúnarsson, este în mod clar unul dintre cele mai aşteptate filme de critică şi public deopotrivă, care urmează să fie prezentat în premieră mondială în cadrul Quinzane des Realisateurs la Festivalul de Film de la Cannes 2011.

Cele trei scurtmetraje realizate de Rúnar Rúnarsson până acum au făcut valuri la festivalurile internaţionale, fiind fie nominalizate la Oscar (The Last Farm) fie selecţionate la Cannes (Two Birds, Anna).

Regizoarea de origine islandeză Valdis Oskarsdottir revine la TIFF cu al doilea film din cariera sa, King’s Road, după comedia de succes Country Wedding, prezentată la ediţia din 2009 a festivalului de la Cluj-Napoca.

O tragicomedie arătată publicului în cadrul secţiunii Piazza Grande a Festivalului de la Locarno, care se va situa cu siguranţă printre preferinţele spectatorilor, în rolurile principale regăsindu-se Daniel Bruhl (Goodbye, Lenin!, Inglourious Basterds) şi Gisli Örn Garðarsson (Prince Of Persia).

Lista filmelor din competiţie continuă cu She-Monkeys, al regizoarei Lisa Aschan, recompensat cu Globul de Cristal – Menţiune Specială pentru Cel mai Bun Lungmetraj în cadrul secţiunii Generation 14plus la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2011, The Imperialists are Still Alive!, debutul lui Zeina Durra selecţionat în Competiţia Festivalului de Film Sundance 2010 sau A useful life, de Federico Veiroj, distins cu Menţiune Specială în competiţia New Directors la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian 2010.

Iubitorii genului thriller sunt aşteptaţi la proiecţiile filmelor No Return, debutul lui Miguel Cohan în lungmetraj, câştigător, printre altele, al Premiilor pentru Cel mai Bun Lungmetraj, Cel mai Bun Regizor Debutant şi al Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Valladolid şi The silence, de Baran Bo Odar, un alt titlu aflat în selecţia secţiunii Piazza Grande a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno în 2010.

Din juriul competiţiei din acest an vor face parte personalităţi importante din industria cinematografică, precum exploatantul francez Laurence Herszberg – director general al Forum des Images din Paris; producătorul sârb Cedomir Kolar, care are în „palmares” titluri precum Train de Vie (r. Radu Mihăileanu) sau Cirkus Columbia (r. Danis Tanovic); regizorul italian Uberto Pasolini – distins cu Premiul pentru Cea mai Bună Regie la TIFF 2009 pentru Machan şi colegul său român, Radu Muntean – unul dintre cei mai apreciaţi regizori ai Noului Val, selecţionat în Competiţia TIFF 2003 cu filmul său de debut, Furia.

Danny Boy

Danny Boy


De la cea de-a zecea ediţie a celui mai important festival de film din Romania nu putea lipsi o altă competiţie tradiţională: cea a secţiunii Umbre – Scurtmetraj. Selecţionerul Mihai Mitrică, directorul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, a dezvăluit câteva dintre motivele pentru care cele 12 filme Shadows Shorts din acest an rămân unul dintre highlight-urile festivalului.

Line-up-ul Shadows Shorts de anul acesta aliniază 12 titluri destul de diferite. Nu vom avea parte doar de filme horror sângeroase, cu zombies şi monştri, ne vom putea bucura şi de filme de animaţie (3 la număr), filme de atmosferă, filme bizare şi inedite ce nu respectă nicio regulă cinematografică, în afară de cele ce ţin de realizarea impecabilă din toate punctele de vedere. Stilistic, ele au un singur numitor comun: atmosferă dark, sumbră, apasătoare. There is no sun in Shadows Shorts!

Un must see absolut al secţiunii este scurtmetrajul Night Fishing, regizat de regizorul-cult Park Chan Wook, alături de fratele său – Park Chan-Kyong, câştigătorul Ursului de Aur la Festivalul de la Berlin anul acesta. Producţia a fost filmată exclusiv cu iPhone4, un motiv în plus care face ca acest film să fie de neratat. Co-regizorul Park Chan-Kyong va participa personal la proiecţiile de la Cluj-Napoca.

Night Fishing

Night Fishing


Lista filmelor din Shadows Shorts continuă cu Ninjas, de Dennison Ramalho, selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de la Clermont Ferrand; All Flowers in Time, de Jonathan Caouette, autorul filmului Tarnation şi membru al echipei de post-producţie lui Gus van Sant, alături de care a colaborat la numeroase producţii, dar şi responsabilul pentru efectele speciale ale Listei lui Schindler, celebrul film regizat de Steven Spielberg; Through the Night, de Lee Cronin, nominalizat la Premiul BAFTA 2010 pentru Cel mai Bun Scurtmetraj; filmele de animaţie Danny Boy, de Marek Skrobecki, Martyris, regia Luis Felipe Hernandez Alanis, şi Innercity al lui Alain Fournier.

Spaniolul Antonio José Navarro – selecţioner al celui mai important festival de film fantastic şi horror din lume – cel de la Sitges (Catalunia), finlandezul Jukka-Pekka Laakso – directorul Festivalului de Film de la Tampere (Finlanda) şi francezul Eric Dinkian – regizor, autorul filmului Precut Girl, selecţionat in competiţia Shadows Shorts în 2010, sunt cei care vor alege câştigătorul Premiului pentru Cel mai bun Film din Secţiunea Umbre – Scurtmetraj la TIFF 2011.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *