Ieri, 3 aprilie, s-au anunțat proiectele câștigătoare ale mult-criticatului concurs al CNC, dar fără de care a face un film în România este cu mult mai complicat.
Cea mai mare sumă a fost obținută de către proiectele lui Nae Caranfil şi Nicolae Mărgineanu, ambele primind câte 990.000 de lei. Cel al lui Nae Caranfil se numește 6,9 pe scara Richter și este produs de Mobra Film (Cristian Mungiu), în timp ce proiectul lui Nicolae Mărgineanu se intitulează Poarta Albă și este produs de către regizor, pentru Ager Film.
Ultimul film al lui Caranfil ce a apărut în cinematografe, Restul e tăcere, datează din 2008, având programat pentru anul acesta unul nou: Closer to the Moon / Alice în ţara tovarăşilor, în limba engleză, cu Vera Farmiga și Mark Strong în rolurile principale.
Cel mai recent film al lui Nicolae Mărgineanu este documentarul Demascarea, din 2010.
Proiectul Un etaj mai jos, al lui Radu Muntean, după un scenariu de Alex Baciu şi Răzvan Rădulescu, a primit 921.000 de lei, fiind produs de Multi Media Est (Dragoş Vâlcu). Muntean a făcut în 2010 filmul Marţi, după Crăciun.
Radu Jude tocmai ce a câștigat săptămâna trecută cele mai importante categorii la ediția de anul acesta a Premiilor Gopo, cu filmul Toată lumea din familia noastră. Iată că, probabil, destul de curând vom reuși să vedem un nou film de-al său, proiectul Aferim!, al cărui scenariu a fost scris de către Jude şi Florin Lăzărescu, a primit o finanțare în valoare de 811.000 de lei. Producător este Hi Film (Ada Solomon).
Stere Gulea își va lansa un nou film anul acesta, în august. Sunt o babă comunistă este povestea unei generaţii care nu se poate adapta realităţilor de după ’89 și îi are în rolurile principale pe Luminiţa Gheorghiu, Marian Ralea și Ana Ularu. Se pare că regizorul Stere Gulea nu se va odihni prea mult și va începe lucrul la un alt film, după ce a primit un credit în valoare de 790.000 de lei pentru Rădăcini, care va fi realizat după un scenariu scris de Dan Nuțu. Proiectul are ca producător compania Mandragora (Anca Puiu).
Tot Mandragora Movies, dar cu Bobby Păunescu, este producătoare a unui alt film de-ale lui Marian Crișan, cel care a făcut, de curând, Rocker. Titlul proiectului este Orizont a.k.a. Pădurea și a primit un credit de 614.000 de lei.
Adrian Sitaru va reveni și el, cel mai probabil, cu un nou film. Proiectul său, Fixeur, după un scenariu de Adrian şi Claudia Silişteanu și produs de 4 Proof Film (Monica Lăzurean Gorgan), a obținut un credit de 290.000 de lei.
Ana Cristina Iacob a primit cea mai mare finanțare la categoria Lungmetraj de debut, în valoare de 800.000 de lei, pentru proiectul Liceenii 2000, produs de MediaPro Pictures (Cosmin Andrei Ion), după un scenariu semnat de Ana Cristina Iacob, Alexandru Molico şi Alexandra Caraman.
Proiectul Adinei Pintilie, Nu mă atinge-mă, a primit și el sprijin financiar la această categorie. Scenariul este scris tot de către regizoare iar producător este 4 Proof Film, prin Monica Lăzurean Gorgan, care îmi povestea câte ceva despre acest proiect, anul trecut, într-un interviu.
La categoria Documentar, s-au găsit bani pentru patru proiecte. Ce mai mare finanțare (424.000 de lei) a obținut-o proiectul Ancăi Damian, cea care a realizat, în 2011, Crulic – drumul spre dincolo.
Câte 350.000 de lei au primit documentarele: Despre sine şi celălalt (producător – Alexandru Teodorescu, Saga Film, regizor – Ioan Cristian Piţurescu) şi Un veac fără tezaur (producător Ada Vertan – Astra Entertainment, regizor – Dan Necşulea).
Cel de-al patrulea este proiectul Drumul regelui, regizat și produs de Dumitru Budrala (Astra Film), care a obținut suma de 240.000 de lei.