Şcoala noastră – selectat la Tribeca Film Festival

Săptămâna trecută s-au anunţat filmele selectate la trei dintre categoriile Festivalului de Film de la Tribeca. Astfel, printre cele 12 filme incluse în categoria World Documentary se află şi filmul Şcoala Noastră, regizat de către Mona Nicoară şi Miruna Coca-Cozma, o poveste despre discriminare şi despre oportunităţi pierdute.

Şcoala Noastră este un documentar de 94 de minute şi a fost filmat pe durata a patru ani. Acesta vorbeşte despre trei copii rromi – Alin, Beniamin şi Dana – care încearcă să treacă peste barierele impuse de diferenţa de etnie. Filmul începe în anul 2006, când copiii sunt mutaţi de la o şcoală de la marginea localităţii Târgu Lăpuş la una situată în centrul oraşului. O dată ajunşi aici, speranţele şi optimismul celor trei copii se lovesc de prejudecăţile profesorilor şi ale celorlalţi colegi.

Mona Nicoară

Mona Nicoară

Mona Nicoară a debutat în lumea filmului în urmă cu câţiva ani, în calitate de producător asociat al documentarului regizat de către Edet Belzberg – Children Underground. Acesta a ajuns să câştige Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Sundance şi să fie nominalizat la Oscar, în 2002.
De data aceasta, însă, Mona Nicoară îşi face debutul ca regizor, la fel ca şi prietena ei, Miruna Coca-Cozma.

 

Întrebată despre munca ei ca activist al drepturilor omului, Mona Nicoară ne-a povestit cum chiar după Revoluția din 1989 a început să lucreze cu câteva dintre nou-formatele grupări care luptau pentru respectarea drepturilor omului. Mai apoi, până în 1995, a lucrat cu Comitetul Român de la Helsinki, după care s-a mutat în New York, unde a studiat la Columbia University. De-a lungul anilor, a continuat să revină și să lucreze în Europa de Est de fiecare dată când i s-a oferit șansa. Iar, în cele din urmă, s-a stabilit la Budapesta, în Ungaria, și a început să colaboreze cu Centrul European pentru Drepturile Rromilor, precum și cu Institutul Open Society. ”Ideea pentru Școala Noastră a apărut ca urmare a acestei activități – din dorința de a înțelege mai bine cum stă situația nu numai la nivel principial, ci și din punct de vedere al realității zilnice din teren”.

Am mai întrebat-o și despre cum a reușit să găsească sprijin financiar pentru acest peroiect. Iată ce-a răspuns: ”Am primit încă de la început sprijin din partea unor organizații profund implicate în acest domeniu: Roma Education Fund, Open Society Institute și UNICEF. De asemenea, am mai primit suport financiar – și cel mai important – sprijin creativ din partea Sundance Documentary Fund și Chicken and Egg Pictures; proiectul fiind inclus și în cadrul ediției din 2009 a Sundance Documentary Edit Lab și a celei din 2010 a IFP Lab. Iar, din moment ce Școala Noastră este o co-producție Elveția-SUA, am primit sprijin și din partea autorităților orașului Geneva în diverse faze ale producției. În plus, mai multe televiziuni europene s-au alăturat proiectului după ce acesta a fost prezentat în cadrul forumurilor de la Jihlava, Toronto și Salonic. Iar, în prezent, căutăm să încheiem noi contracte de distribuție”.

Dana - Școala Noastră

Dana - Școala Noastră

Despre Miruna Coca-Cozma, Mona Nicoară spune ”este o prietenă din copilărie (am fost colege de liceu) care îmi împărtășește pasiunea pentru documentare și pentru filmele pe teme sociale. Datorită experienței sale, a implicării de care a dat dovadă și, cu siguranță nu în ultimul rând, încrederii reciproce, ea a fost alegerea logică pentru a-mi fi partener în cadrul acestui proiect delicat pe termen lung. Ea a absolvit Academia de Teatru și Film și Școala de Jurnalism BBC. A lucrat, ca jurnalist, la Antena 1 și TVR, în România, la TSR, în Elveția, și la France 5”.

Documentarul Școala Noastră și-a început programul festivalier săptămâna trecută în Cehia și săptămâna aceasta în Grecia, iar premiera pe continentul nord-american se va face în aprilie, la Festivalul de la Tribeca. În România, premiera filmului este programată pentru luna iunie, în cadrul ediției de anul acesta a TIFF.
”Dorim să aducem acest film în cinematografe, dar și în comunitățile mici, în care nu există săli de cinema, dorim să folosim acest film ca punct de plecare pentru o conversație despre discriminările de natură etnică și despre inegrarea rromilor în societate” a adăugat Mona Nicoară.

Pentru mai multe informații puteți vizita și pagina de Facebook a filmului.

Un comentariu la „Şcoala noastră – selectat la Tribeca Film Festival”

  1. Mai multa propaganda antiromaneasca, draga loaza, pardon, regizoare. Sa inteleg ca ai o problema cu poporul din mijlocul caruia te-ai ridicat? Sau, cumva, esti si tu tot tiganca? Cu cat te-au platit sa faci „filmul” si sa arunci cu noroi in romani? Dar despre copiii romani care merg kilometri intregi pana la cea mai apropiata scoala, care, si asa, e gata sa se darame pe ei, de ce nu faci un film? De ce nu faci si despre tiganii din Sintesti un film sau despre mafia tiganeasca? [comentariu modificat de administrator | vă rog să folosiţi un limbaj civilizat]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *