Scurtmetrajele de la BIEFF 2016

Azi, 14 martie, se deschide cea de-a șasea ediție a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti – BIEFF cu filmul lui Aleksandr Sokurov, Francofonia. Însă, principalele puncte de atracție sunt scurtmetrajele. Și anul acesta, organizatorii ne-au pregătit o selecție foarte interesantă.

Scurtmetrajele de la BIEFF

BIEFF vine cu o selecție bogată de scurtmetraje premiate la cele mai importante festivaluri din lume. Astfel, vor fi prezente scurtmetrajele câștigătoare la Locarno și Rotterdam, precum și câștigătoarele de la Cannes, Berlinale și Veneția.

You Run Through My Veins

Secțiunea You Run Through My Veins, rezultat al colaborării cu Festivalul de la Rotterdam, aduce la București câștigătorul Tiger Award din 2015 și cele mai provocatoare scurtmetraje din competiția Festivalului de la Rotterdam.

Aceste filme conturează natura profund contradictorie a legăturilor noastre afective, care pe de o parte ne hrănesc, ne protejează și ne susțin în evoluția noastră, în timp ce, pe de altă parte, ne pot limita libertatea personală și impulsul natural de a explora viața, prin modele de comportament și de gândire mai mult sau mai puțin conștiente, dar adânc imprimate în propriul psihic.
Adina Pintilie, curatorul selecției BIEFF

Greetings to the Ancestors
Câștigătorul Tiger Award 2015, regizat de Ben Russell – o mostră de etnografie psihedelică – combină elemente de documentar, etnografie și cinema oniric, pentru a ilustra fluiditatea frontierelor conștiinței.

Time and Place, a Talk with My Mom
Un film de Martijn Veldhoen, în care acesta își îndreaptă camera de filmat către povestea vieții mamei sale, într-un experiment cinematografic ce reconstituie cincizeci de ani din viața acesteia.

Raymond
Regizat de Nina Yuen, un spațiu intim, în care nota profund personală se contopește cu condiția umană în genere.

Journeys into Subconscious

O nouă secțiune tematică, prezentată cu sprijinul Ambasadei Suediei și al Forumului Cultural Austriac, ne invită la introspecție asupra straturilor profunde ale minţii, dezvăluind ce sălăşluieşte în spaţiul palpitant al ideilor conflictuale şi extreme, al dorinţelor puternice şi traumelor aflate în stare latentă.

dear-director-bieff

Dear Director
O creație captivantă care vorbeşte despre căutarea identităţii. Un scurtmetraj realizat de Marcus Lindeen, câștigător al premiului Cinema & Gioventù la Festivalul Internațional de Film de la Locarno 2015.

Freud and Friends
Regizorul „Herner Werzog” relatează dintr-un laborator, unde merge să îl observe chiar pe realizatorul acestui film, Gabriel Abrantes, care s-a oferit voluntar pe post de cobai prietenei sale, om de ştiinţă implicat în experimente pentru citirea gândurilor.

The Exquisite Corpus
Regizorul Peter Tscherkassky foloseşte tehnicile de manipulare a materialului analog pentru a-și cufunda spectatorii în detaliile vizuale ale visului erotic al oricărui pasionat al celuloidului.

My Mommy
Regizat de artistul FALCK, înfățisează o cameră goală, fără decor, în care două femei de vârsta a doua interpretează o scenă sfâşietoare despre abuzul unui copil.

Love Is the Sweetest Experiment

Love Is the Sweetest Experiment este o colecție de viziuni extrem de sensibile asupra variatelor forme ale iubirii: fie că este vorba de afecțiune împărtășită, de dragoste imposibilă, de atașament părintesc, de îndrăgostiri online sau de erotism nestăvilit.

  • Mondial 2010, de Roy Dib – Teddy Award la Festivalul de la Berlin 2014
  • Undress Me, de Victor Lindgren – Teddy Award la Festivalul de la Berlin 2013
  • Noah, de Walter Woodman & Patrick Cederberg – Grand Prix și Premiul Publicului în Lab Competition la Festivalul de la Clermont-Ferrand 2014
  • Questions to My Father, de Konrad Mühe – Mențiune Specială la Festivalul de la Berlin 2011
  • You and Me, de Karsten Krause – Prize of the Cinema Jury la Festivalul de la Oberhausen 2010
  • Florentina, de Eva Pervolovici
Golden Shorts: Best Films in Major Festivals

Filmele din programul Golden Shorts vor fi difuzate în premieră în România, sâmbătă, pe 19 martie, de la ora 20:00, în Studioul de Operă și Multimedia al Universității de Muzică București. Acesta conține, printre altele, scurtmetrajele premiate cu Ursul de Aur la Berlinale 2016, Palme d’Or la Cannes 2015 și Premiul Orizzonti la Veneția 2015.

Waves ‘98
Regizat de Ely Dagher, filmul este un eseu vizual personal dedicat orașului său natal, Beirut. Anul trecut, a câștigat Palme d’Or pentru scurtmetraj la Cannes.

Kung Fury
Realizat de David Sandberg, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film 2015 și reprezintă, deopotrivă, un omagiu, dar și o parodie a filmelor de acțiune cu polițiști din anii ‘80. De asemenea, este scurtmetrajul care a stabilit un record pe Kickstarter, primind o finanțare de 630.019$ de la fani.

Batrachian’s Ballad
Câștigătorul Ursului de Aur în 2016 este o poveste foarte personală despre tradiția portughezilor de a așeza broaște din ceramică la intrarea în restaurante pentru a îndepărta țiganii. Leonor Teles, născută în comunitatea Romani din Portugalia, este cea mai tânără regizoare care a primit vreodată Ursul de Aur.

Ediția de anul acesta a BIEFF se desfășoară în perioada 14-20 martie, la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Universitatea Națională de Muzică și Cinema PRO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *