Scurtmetrajul “Bilet de iertare” de Alina Șerban, disponibil online

bilet-de-iertare-online

Pe 21 martie, de Ziua Internațională împotriva discriminării rasiale, scurtmetrajul Bilet de iertare de Alina Şerban va fi disponibil online.

Filmul va fi disponibil pe durata întregii zile de 21 martie pe pagina oficială a Alinei Şerban, pe pagina Asociaţiei Untold Stories şi pe pagina filmului, Bilet de iertare.

Bilet de iertare* (2020) reprezintă o dublă premieră în cinematografia română: primul film care tratează tema sclaviei romilor din perspectivă romă, scris şi regizat de prima regizoare romă din România, Alina Şerban.

*Termenul de iertare era folosit în timpul robiei romilor și semnifica eliberarea sclavului rom, care era iertat de robie.

Scurtmetrajul este bazat pe o întâmplare reală din anii 1800, în vremea sclaviei romilor în Ţările Române. El prezintă povestea unui sclav rom, al cărui destin stă sub semnul iubirii a două mame – mama sclavă, cea care l-a născut, şi cealaltă, mama boieroaică al cărei proprietate este şi care îl iubeşte ca pe propriul ei fiu. Filmul face parte dintr-un viitor proiect de lungmetraj care urmăreşte povestea lui Dincă, sclavul rom care a schimbat cursul istoriei în Ţările Române.

Filmul este o producție Asociaţia Untold Stories, Mobra Films şi Dinadins, și îi are în distribuție pe actorii Oana Ștefănescu, Alina Şerban, Ionuț Habet, Emil Măndănac, Ioana Barbu, Bogdan Stamatin.

Scurtmetrajul Bilet de iertare va fi urmat de o discuţie informală pe marginea filmului şi despre istoria şi cultura romilor, din perspectiva invitatelor: regizoarea filmului, Alina Şerban, actriţa Ioana Barbu, Mariana Sandu – doctor în sociologie, co-autoare a primului manual de Istoria şi Tradițiile minorităţii romani, Elena Radu – Profesor Dr. de limba şi literatura romani, istoria şi tradiţiile romilor.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *