Se apropie o nouă ediție de Anim’est

The-Boxtrolls-animest-2014

Cea de-a noua ediție Anim’est se apropie. Aceasta va avea loc în perioada 3 – 12 octombrie iar abonamentele au fost puse deja în vânzare pe www.eventbook.ro, urmând ca biletele să poată fi cumpărate din luna septembrie.

Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi Atelierul de Producţie vor găzdui 10 lungmetraje de animație, workshopuri, masterclassuri, nopţi tematice de muzică şi film, dar și petreceri.

La început de octombrie aruncăm pe ecrane sute de animații. Anul acesta având un număr record de filme înscrise la concurs, peste o mie, și misiunea de a le selecta pe cele mai bune a fost mai dificilă, dar foarte plăcută. Toate stilurile de animație consacrate precum și noi abordări ale genului vor fi prezentate în secțiunile competiționale ale festivalului.
– Mihai Mitrică, directorul festivalului.

De asemenea, la ediția de anul acesta, Anim’est își propune să-și ia și mai în serios misiunea de a dezvolta și de a revigora filmul românesc de animație.

Scopul nostru este să creştem industria filmului de animaţie în România. Să descoperim tineri animatori, să îi formăm şi, cel mai important, să îi ajutăm să lucreze în studiouri dedicate. Vrem să schimbăm percepţia publicului despre “desenele animate”. Care sunt mult mai mult decât atât, sunt animaţii 3D, animaţii cu păpuşi, etc. De mulţi ani încoace, primele 10-20 de titluri hollywoodiene (ca încasări şi număr de spectatori) folosesc într-un procent din ce în ce mai semnificativ CGI-ul, fratele animaţiei 3D.
Cu toate că finanţările publice ne scad de la an la an, ne bucurăm că avem mai mult public şi mult mai mult interes faţă de activităţile noastre educaţionale.
– Vlad Ilicevici, directorul executiv al festivalului.

Anim’est 2014 se va deschide cu The Boxtrolls (foto deschidere), cel mai recent proiect al studioului de animație american Laika, cel care s-a ocupat și de ParaNorman, film ce deschidea ediția festivalului din 2012.

Detalii The Boxtrolls

Regia: Graham Annable și Anthony Stacchi;
Scenariul: Irena Brignull, având la bază cartea Here be monsters, de Allan Snow;
Tehnică: stop-motion 3D;
Voci: Ben Kingsley, Isaac Hempstead-Wright, Elle Fanning, Jared Harris, Toni Collette, Nick Frost, Richard Ayoade, Tracy Morgan, Simon Pegg.

Sinopsis The Boxtrolls

The Boxtrolls îşi plasează acţiunea în Cheesbridge, un oraș scăldat în gloria epocii victoriene, ai cărui locuitori sunt obsedați de bogăție și statut. Legenda spune că sub străzile sale pavate încântătoare locuiesc trolii de cutie, niște monștri care noaptea se furișează afară din canale pentru a fura de la oameni lucrurile pe care le preţuiesc cel mai tare : copiii și brânzeturile puturoase. În realitate însă, trolii de cutie sunt doar niște creaturi ciudate, dar inofensive şi simpatice, care se străduiesc să crească un băiat orfan, pe Eggs. Când un exterminator răutăcios vrea să scape orașul de troli, Eggs trebuie să se aventureze singur în lumea de deasupra, pentru a-şi salva familia.

Ţara invitată: Danemarca

Anul acesta, țara invitată la Anim’est va fi Danemarca. Astfel, organizatorii au pregătit o selecție de cinci lungmetraje reprezentative pentru animația daneză.

  • Strings / Sfori (regia: Dane Anders Rønnow Klarlund, 2004), o co-producţie Danemarca-Suedia-Norvegia-Marea Britanie ce foloseşte animaţia cu marionete, multi-premiată pentru imaginea şi scenografia inovatoare;
  • Princess / Prinţesa (regia: Anders Morgenthaler, 2006), o combinaţie de live action şi animaţie destinată publicului adult, câştigătoare a mai multor premii la festivaluri de animaţie internaţionale şi nominalizată la premiul „Robin”, echivalentul danez al Oscarurilor, pentru cel mai bun film danez;
  • Terkel in trouble / Terkel are probleme (regia: Kresten Vestbjerg Andersen, Thorbjørn Christoffersen, Stefan Fjeldmark, 2004) o comedie neagră despre un grup disfuncţional de prieteni şi rude, premiată la Festivalul Robert şi Animafest Zagreb, şi nominalizată la premiul pentru cel mai bun lungmetraj animat la Annecy;
  • Marco Macaco (regia: Jan Rahbek, 2012), o animație pentru copii, nominalizată la Premiile Robert la categoriile: cele mai bune efecte speciale și cel mai bun film de familie;
  • Otto is a Rhino (regia: Kenneth Kainz, 2013), o film care a câștigat Premiul pentru cea mai bună animație de lungmetraj la Festivalul de film pentru copii, de la Chicago, și a fost nominalizat, de asemenea, la Premiile Robert, pentru cea mai bună comedie și pentru cel mai bun film pentru copii.

Studio Invitat: Folimage

Jaques Remy Girerd

Jaques Remy Girerd


Ca în fiecare an, Anim’est va prezenta publicului o selecție de filme aparținând unui studio de animație recunoscut pentru calitatea filmelor pe care le produce. În octombrie, va fi rândul studioului francez Folimage, al cărui sediu se află în orășelul Bourg-lès-Valence.

În plus, va fi invitat și Jaques-Rémy Girerd, regizor şi producător de filme de animaţie, fondator al studioului de animaţie Folimage.
Cu această ocazie, vor rula trei lungmetraje realizate de Girerd:

  • La Prophetie de grenouille / Profeţia broaştelor (2003), ce a atras peste un milion de spectatori în Franţa;
  • Mia et le Migou / Mia şi Migou (2008), desemnat cel mai bun lungmetraj de animaţie al anului 2009 de către Academia Europeana de Film; şi
  • Tante Hilda! / Tanti Hilda! (2013), selectat anul acesta în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Cea de-a noua ediție Anim’est va avea loc în perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio și Elvira Popescu și în Atelierul de Producție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *