Secţiunea Mozaic devine Animash, la Anim’est 2012

Festivalul Anim’est a cuprins de fiecare dată o secţiune în afara competiţiei, care a cuprins filme premiate la diverse evenimente cinematografice din lume. Nici la ediţia din 2012 a singurlui festival de animaţie din România nu va lipsi o asemenea secţiune, care, însă, nu va mai purta numele de Mozaic, ci de Animash. Aceasta va cuprinde opt lungmetraje, dintre care cinci sunt în premieră absolută în România, precum şi 34 de scurtmetraje, pe care spectatorii le pot vota, iar filmul câştigător va primi Premiul Publicului, oferit de Sony.

Primul lungmetraj din secţiunea Animash Features care va putea fi vizionat este chiar filmul de deschidere a festivalului, animaţia stop motion ParaNorman. De asemenea, în cadrul secţiunii fac parte trei filme franceze – Le magasin des suicides, cel mai recent film al lui Patrice Leconte, proiectat în premieră la Cannes (în afara competiţiei), Le Tableau, de Jean-François Laguionie, şi Un monstre à Paris, o aventură de la începutul secolului al XX-lea, în regia lui Bibo Bergeron și produsă de Luc Besson.

Nu vor lipsi nici animaţia japoneză, prin Karigurashi no Arrietty, de Hiromasa Yonebayashi, film realizat în studioul lui Hayao Miyazaki, sau superproducţiile 3D ale studiourilor americane: Coraline (r. Henry Selick) şi Dr. Seuss’ The Lorax (r. Chris Renaud & Kyle Balda).

Tram, r. Michaela Pavlátová, Franţa-Cehia

Tram, r. Michaela Pavlátová, Franţa-Cehia

La capitolul scurtmetraje, Animash aduce la Bucureşti titluri premiate la festivaluri de renume internaţional. Dintre acestea, cel mai important premiu a fost obţinut de The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore, filmul lui William Joyce şi Brandon Oldenburg, un melanj de animaţie cu miniaturi şi tehnici digitale, care a primit premiul Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie de anul trecut.

Animaţia britanică Head over Heels, în regia lui Tim Reckart, a avut premiera anul acesta la Cannes, în competiţia filmelor studenţeşti, Cinefondation, prezentând povestea unei căsnicii care şi-a pierdut farmecul odată cu trecerea anilor. Distins cu marele premiu la prestigiosul festival de animaţie de la Annecy, Tram, de Michaela Pavlátová, este şi el inclus în Animash Shorts. Coproducţia Franţa-Cehia, realizată din desene de mână, creează o lume fantastică în viaţa monotonă a unei vătmăniţe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *