Shane Acker, invitatul special al Anim’est 2011

Vineri seară, la Cinema Patria din București, se va deschide o nouă ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, care va dura până pe 16 octombrie, în Capitală. Pe lângă filmele care vor fi prezentate la festival, se vor organiza și ateliere de film, expoziții, masterclass-uri, conferințe.

Animatorul Invitat al acestei ediții va fi Shane Acker, scenaristul și regizorul filmului 9 (SUA, 2009), produs, printre alții, de Tim Burton și de Timur Bekmambetov. Acesta va fi prezent, duminică, 9 octombrie, de la ora 20:30, la Cinema Patria, pentru a-și prezenta filmul 9, care a reprezentat și lungmetrajul său de debut.

Luni, 4 octombrie, de la ora 14:00, Acker se va întâlni cu publicul festivalului, la UNATC (str. Matei Voievod, nr. 55-57), iar vineri, 14 octombrie, de la ora 20:00, la Sala ArCuB, va susține Conferința From School to Hollywood. Aceasta este cu intrare liberă, iar în cadrul său spectatorii vor putea afla mai multe despre producția de film de animație și de efecte vizuale de la Hollywood și traseul profesional al regizorului, de pe băncile școlii până în sistemul hollywoodian.

 

Scurtă biografie Shane Acker:

Înainte de a se orienta către cinema, Shane Acker a absolvit cursurile de licență și master ale Facultății de Arhitectură a prestigioasei Universități California din Los Angeles (UCLA). La aceeași universitate a obținut, apoi, un Master în Animație.

S-a făcut rapid remarcat drept unul dintre cei mai promițători realizatori ai generației sale, ajungând în echipa de efecte vizuale a lungmetrajului Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui (2003, r. Peter Jackson). Recunoașterea internațională a venit o dată cu scurtmetrajul 9, nominalizat în 2006 la Premiul Academiei Americane de Film pentru Cel mai Bun Scurtmetraj de Animație, care avusese premiera mondială în Competiția Festivalului de Film Sundance, câștigase Oscarul pentru film studențesc și Premiul Best in Show la SIGGRAPH Electronic Theatre.

Shane Acker

Shane Acker

Astfel, l-a cunoscut pe Tim Burton, cel care i-a propus să realizeze un film lung cu același nume, dezvoltând personajele și povestea din scurtmetraj. De curând, Shane  a înființat, împreună cu Greg Little, Jack Mitchell şi studiourile Brown Bag din Dublin, Isopod, o casă de producție de animaţie, în Los Angeles. În prezent, regizează prima producţie a studioului Isopod, Deep.

Pe lângă participarea sa în cadrul evenimentelor care îi sunt dedicate, Shane Acker jurizează filmele din Competițiile de Scurt și Lungmetraj de la Anim’est 2011, alături de alți doi tineri animatori-regizori: Anna Solanas din Spania și Gerlando Infuso din Belgia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *