Start la Anim’est

Deschiderea oficială a Anim’est 2010 are loc astăzi de la ora 19:00, la Cinema Patria, cu proiecţia de neratat a unuia dintre cele mai discutate şi mai îndrăgite filme de animaţie ale anului 2010, Iluzionistul (r. Sylvain Chomet, Franţa-Marea Britanie, în foto), recent nominalizat la Premiul Academiei Europene de Film.

Scris de regizorul apreciatului Les Triplettes de Belleville după un scenariu aparţinându-i lui Jacques Tati, lungmetrajul spune o poveste captivantă şi plină de emoţie despre condiţia artistului în lume, avându-l ca personaj central pe bătrânul iluzionist Tatischeff. Forţat să hoinărească prin lume în căutarea unui public care să-i aprecieze numerele demodate, acesta cunoaşte o tânără fată la începutul călătoriei sale prin viaţă. Jucându-şi rolul de „femeie”, Alice uită că ziua când va trebui să înceteze să se mai prefacă se apropie cu repeziciune.

Iluzionistul a fost prezentat în avanpremieră mondială în cadrul Festivalului de Film de la Berlin şi a deschis ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy, cel mai important festival de film de animaţie din lume.

În plus, cu ocazia lansării în România a DVD-ului oficial, produs de Transilvania Film, într-o proiecţie specială la Cinema Patria, de la ora 22:00, va fi prezentat Persepolis (r. Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud, Franţa-SUA, 2007), unul dintre hiturile de animaţie ale deceniului, răsplătit cu Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes în 2007, câştigător a două Premii César, nominalizat la Premiile Oscar şi BAFTA.

Logorama

Pentru cine nu a văzut încă scurt-metrajul premiat cu Oscar pentru animaţie anul acesta, Logorama (r. François Alaux, Hervé de Crécy, Ludovic Houplain, Franţa, 2009) va fi prezentat la Cinema Union, în cadrul proiecţiei care va începe de la ora 18:00 şi în care vor mai fi prezentate alte patru filme nominalizate în 2010 la Cartoon d’Or, premiul pan-european acordat de circuitul celor mai importante festivaluri de film de animaţie de pe Bătrânul Continent – Cartoon – din care face parte şi Anim’est începând cu acest an.

Printre ele se mai află filmul estionian Crocodilul / Crocodile (r. Kaspar Jancis, 2009), câştigătorul din acest an al trofeului Cartoon d’Or.

Un alt program care cuprinde scurtmetraje multipremiate, precum şi un mediumetraj românesc proiectat în premieră absolută, continuă seara de astăzi, la Cinema Union, începând cu ora 20:00.

Premiile Filmului de Animaţie Est-European (Eastern European Animation Awards – EEAA), programul care reuneşte peliculele nominalizate de cele mai importante festivaluri de film de animaţie din Estul Europei, aduce la Union cele mai bune filme produse în 2009 în Bosnia-Herţegovina, Croaţia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, nominalizate de festivalurile partenere
în circuitul EEAA.

Zgomot alb, filmul lui Marius Pandele câştigător al Menţiunii Speciale pentruCel mai bun film românesc la Anim’est 2009; pseudo-documentarul Sci Fi Cosmonaut rătăcitor/ Stray Cosmonaut (r. Marija Milanović-Lazarevski, Serbia, 2009); sau Calea mea / My Way (r.
Veljko Popović, Svjetlan Junaković, Croaţia, 2010), povestea unui personaj cu totul ieşit din comun, care trăieşte la graniţa dintre lumea reală şi cea animată, sunt trei dintre cele mai bune filme de animaţie est-europene produse în ultimii doi ani, parte a programului dedicat EEAA.

O zi din viaţa lui Ionescu, mediumetrajul regizat de Mihai Şurubaru, difuzat în premieră absolută, completează programul proiecţiei de la ora 20:00 cu povestea tragi-comică a lui Ionescu, care trece printr-o serie de evenimente cu totul neprevăzute, care îl pun într-o situaţie extrem de dificilă, din care numai un miracol îl mai poate salva.

Programul zilei:

Cinema Patria

19:00 – Iluzionistul (r. Sylvain Chomet, Franţa-Marea Britanie, 2010)

22:00 – Persepolis (r. Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud, Franţa-SUA, 2007)
*proiecţie specială cu ocazia lansării DVD-ului Persepolis în România

Cinema Union

18:00 – Cartoon d’Or

Portret de Familie / A Family Portrait (Marea Britanie, 2009, 5′)

R. Joseph Pierce

Crocodilul / Crocodile (Estonia, 2009, 17’)

R. Kaspar Jancis

Povestea Micului Păpuşar / The Tale of Little Puppetboy (Suedia, 2008)

R. Johannes Nyholm

Logorama (France, 2009, 16′)

R. François Alaux, Hervé de Crécy & Ludovic Houplain

Angry Man (Norvegia, 2009, 20’)
R. Anita Killi

20:00 – Premiile Filmului de Animaţie Est-European + O zi din viaţa lui Ionescu

Zidul plângerii / The Wall of Sighs (Slovenia, 2009, 4′)

R. Dušan Kastelic, Igor Šinkovec

Calea mea / My Way – Croaţia, 2010, (06’40”)

R. Veljko Popović, Svjetlan Junaković

Cosmonaut rătăcitor / A Stray Cosmonaut (Serbia, 2009, 07’38”)

R. Marija Milanović-Lazarevski

Zgomot Alb / White Noise (România, 2009, 02’30”)

R. Marius Pandele

Viliam (Slovacia, 2009, 07’19)

R. Veronika Obertová

Laptele miraculos / Wondermilk (Bosnia-Herţegovina, 2010, 07’)

R. Ivan Ramadan

O zi din viaţa lui Ionescu / A Day of Ionescu’s Life (România, 2010, 30′)

R. Mihai Şurubaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *