Stinge lumina!

Probabil sunteti la curent cu problemele tot mai dese, aparute in salile de teatru, cand actorii au intrerupt piesa din cauza celor care vorbeau la telefon. Oana Pellea e cel mai cunoscut exemplu si ea este cea care a intrerupt piesa, insa nesimtiti care sa faca asa ceva sunt peste tot. Si nu sunt doar la teatru, sunt si la cinema.

Si nu este grav doar daca vorbesti, ci este enervant si deranjant si daca stai sa butonezi telefonul pentru sms-uri ori chiar facebook. Este neplacut sa tot vezi luminite prin sala pentru cine stie ce om ocupat, caruia i-a intrat gagica aia buna de tot pe facebook tocmai in timpul filmului.

Iar cel mai naspa lucru din punctul meu de vedere este ca printre nesimtiti sa se afle si o persoana cu care tu ai venit la acel spectacol. Poate asa sunt eu din fire, insa mi-e mie rusine de rusinea lui.  Mi s-a intamplat de 2 ori asta:

  • Prima oara eram la teatru, iar persoana de langa mine (ajunsa acolo dintr-o regretabila eroare, pe care n-o voi mai repeta) a spus ca era ceva urgent, pentru ca sms-urile erau de la sora ei. Foarte urgent a fost sa dea 10 sms-uri in timpul piesei de teatru. Urgenta de pe lume.
  • A doua oara a fost la film, cand persoana de langa mine statea pe facebook (de pe un aifon, bineinteles). Isi scotea telefonul din 5 in 5 minute, insasi miscarea constanta de a-l scoate din buzunar incepuse sa ma enerveze.

Dupa a II-a faza am tot discutat subiectul cu mai multi amici. Multi imi dadusera o solutie, eu ma gandisem la alta:

  1. Ei se gandeau sa fie interzis pe viitor accesul unor astfel de persoane in sala de cinema. Camere de supraveghere sunt, asa ca ei ar trebuie doar filmati si ulterior interzisi, ca pe stadion. Solutia mi se pare greu de aplicat, ulterior va iesi cu scandal si eventual procese.
  2. Eu am o solutie mult mai simpla si mai usor de aplicat: sa nu mai fie semnal in sala de cinema.

Nu imi dau seama cum va putea fi pusa in aplicare din punct de vedere tehnic (desi tind sa cred ca este posibil), dar asta mi se pare singura solutie. Tin minte ca acum cativa ani, cand am fost prima oara la IMAX, nu aveam semnal. Nu stiu de ce ulterior cineva s-a gandit ca ar fi bine sa existe semnal. Sincer nu i-am dus lipsa.

La teatru oricum ti se spune sa inchizi telefoanele mobile, deci in mod oficial tu ai telefonul inchis. Sunt foarte multe persoane care chiar le inchid, deci nu ar trebui sa fie probleme.

Iar la cinema solutia este si mai simpla (in cazul mall-urilor): faceti Sali cu semnal si Sali fara semnal. Ati putea sa faceti de test o sala fara semnal, sa vedeti cata lume doreste cu adevarat o astfel de sala. Daca insa se dovedeste ca lumea nu vrea asa ceva e cu atat mai bine: atunci sa nu se mai planga de ghiolbanul din mijlocul salii, care vorbeste tare la telefon. Ori de zecile de luminite din sala care iti distrag atentia de la film.

As incepe deci cu o sala de proba, fara semnal, urmand sa extind apoi in functie de cerere. In final numarul de Sali fara semnal va fi stabilit pe criterii pur economice, in functie de cerere.

Sa va dau si 3 avantaje ale propunerii mele:

  • Cel mai evident avantaj: vom putea vedea filmul in liniste. Iar daca ar fi si Sali cu semnal atunci cu atat mai bine: vom fi siguri ca nesimtitii au ales alta sala. Vom avea siguranta ca cei din sala noastra sunt oameni care au venit acolo chiar pentru a vedea filmul. Stiti cati oameni (chiar si dintre cei de varsta noastra) evita sa mearga la film in mall din cauza nesimtitilor? Ati fi uimiti. Acestia ar putea merge de acum linistiti in mall la film, ghiolbanii, desi in acelasi mall, vor alege cu siguranta alte Sali.
  • Posibilul apel din partea sefului este iarasi in avantajul vostru. Ganditi-va ca voua de fapt nu va convine sa va duceti la serviciu cand vi se cere, deci cu atat mai bine: aveti scuza perfecta. Pastrati biletul ca dovada si gata: nu aveati de unde sa stiti ca e nevoie de voi fix atunci.
  • Un argument care poate parea absurd, dar se poate dovedi important pentru unii: este mai sanatos sa stai intr-o incapere fara semnal. Sa nu mai zic de una fara wirelles.

Nu mai spuneti ca un banal sms nu deranjeaza pe nimeni. In sala de cinema este intuneric cu un scop, fiecare luminita din sala deranjand (mai ales daca este pe directia vizuala a cuiva). Iar marea mea problema este data de faptul ca imi place sa stau cat mai in spate, de multe ori pe ultimul rand, de unde se ved atat de nasol luminitele telefoanelor din sala. De atatea ori mi-a venit sa urlu in sala: STINGE LUMINA ! Si nu, nu ma refeream la melodia lui Ruby, desi de fiecare data ma gandeam la ea dupa.

Nu inchei fara sa ma prezint. Emil Calinescu sunt, triplu blogger: emilcalinescu.eu , minunat.eu si emilstudentulminune.wordpress.com sunt cele 3 bloguri ale mele.

Salutari CINEFILE tuturor si nu uita indemnul meu: cand esti in sala de cinema, STINGE LUMINA!

4 comentarii la „Stinge lumina!”

  1. Pingback: Articolele cinefile ale saptamanii

  2. Pingback: Indragostiti de smartphone | blogger CU GREUTATE pe un blog CU DE TOATE

  3. Pingback: Spectatorul de teatru sau cum haina NU il face pe om |

  4. Pingback: Star Wars: Trezirea Fortei | CinEmil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *