Tarkovski, la Cinemateca Eforie

Cinemateca Eforie din București a pregătit pentru săptămâna aceasta un program special dedicat regizorului Andrei Tarkovski.

Sub titlul Tarkovski în 2012. 80 de ani de la naştere, în zilele de miercuri și joi, vor fi proiectate versiunile originale, necenzurate, ale filmelor lui Tarkovski: Andrei Rubliov și Solaris, alături de două documentare despre regizorul rus, semnate de Evgheni Borzov.

Dacă sunteți interesați (și dacă vă pasionează cinema-ul, trebuie să fiți interesați), iată, mai jos, programul complet al evenimentului Tarkovski în 2012. 80 de ani de la naştere:

Miercuri, 5 decembrie

17:30 MAGNETISMUL MEMORIEI

Film documentar de Evgheni Borzov (Rusia, 2006)

Prezintă criticul de film Elena Dulgheru, director al proiectului „Tarkovski în 2012”

Filmul redă, din interviuri cu martori, o întâlnire de creaţie aproape uitată a lui Andrei Tarkovski cu cinefilii din Ivanovo, în 1976. Filmările au fost realizate în Zavrajie, Iurieveţ şi Ivanovo – localităţi din zona natală a regizorului, la Paris şi la Roma.

Diplomă specială la Festivalul Internaţional de Film Documentar „Punto de Vista”, Navarra (Spania, 2007)

Andrei Rubliov

Andrei Rubliov

19:00 ANDREI RUBLIOV/PATIMILE DUPĂ ANDREI

Varianta originală a filmului ANDREI RUBLIOV de Andrei Tarkovski (URSS, 1966)

Prezintă istoricul de film prof. univ. Dmitri Salînski (Rusia)

Premiul Asociaţiei Criticilor de Film, Paris, 1968; Premiul FIPRESCI şi premiul pentru Cel mai bun scenariu – Cannes, 1969; alte nouă premii internaţionale.

Joi, 6 decembrie

17:00 ANDREI TARKOVSKI: CULEGĂTORUL DE VISE

Film documentar de Evgheni Borzov (Rusia, 2010)

Prezintă criticul de film Elena Dulgheru, director al proiectului „Tarkovski în 2012”

Bazat pe cartea Laylei Alexander-Garrett despre ultimul film al lui Tarkovski, documentarul recreează procesul realizării filmului SACRIFICIUL, utilizând fotografii şi materiale video unice, surprinse de Layla Alexander în 1985, când fusese translatorul regizorului.

Premiul „Centrului pentru glorie naţională al Rusiei” la Concursul Naţional Istorico-Educativ „A servi Patria: nume şi fapte” (2011); diplomă la Festivalul Internaţional de Film „Viteazul de aur”, Omsk (Rusia, 2012).

Solaris

Solaris

18:30 SOLARIS de Andrei Tarkovski, varianta originală (URSS, 1972)

Prezintă istoricul de film prof. univ. Dmitri Salînski (Rusia)

Marele Premiu Special al Juriului şi Premiul Centrului Evanghelic – Cannes, 1972; premiul pentru Cel mai bun film al anului – Festivalul de Film de la Londra, 1972; diplomă de onoare la Festivalul de Film de la Strandford, 1973.

Un comentariu la „Tarkovski, la Cinemateca Eforie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *