Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) se apropie de start și pe 2 mai organizatorii au anunțat filmele din competiția oficială. Sunt 12 filme din 11 țări, însă niciunul din România.
„Există, în filmele din competiție, personaje memorabile: eroinele din Lena (r. Christophe Van Rompaey) și Clip (r. Maja Milos) și eroii din Oslo, 31 August (r. Joachim Trier) și Schimbul (r. Eran Kolirin). Există umor (La răscruce, r. Hafsteinn Gunnar Sigurdson), emoție (Teddy Bear, r. Mads Matthiesen), tragedie (A doua soție, r. Umut Dag) și un aproape insurmontabil sentiment de vinovăție (Mlaștina și Planeta însingurată). Ce nu există însă e un film românesc, dar De joi pînă duminică (r. Dominga Sotomayor) umple cu brio acest gol”, spune Mihai Chirilov despre ediția din acest an a TIFF.
„Pentru prima oară în istoria competițiilor de la TIFF, mi-e greu să-mi imaginez care va fi favoritul publicului. Poate și pentru că toate personajele din filme sunt extrem de atașante, chiar și atunci când unele dintre ele comit fapte reprobabile” adaugă Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului. „Criză existențială sau criză sentimentală. Criză individuală, criză de cuplu sau criză-n familie. Unele personaje trebuie să se obișnuiască cu ea și să meargă mai departe pe același drum, altele știu că totul s-a terminat și că trebuie s-o ia pe cărări diferite. Unele își caută fericirea și se aruncă orbește înainte, altele au găsit-o, dar nu și-o pot permite. Unele se deșiră în toate direcțiile, altele se închid în sine”.
Ediția cu numărul 11 a TIFF va avea loc în perioada 1 – 10 iunie, la Cluj Napoca, iar între 13 și 17 iunie vor fi proiectate, pentru al șaselea an consecutiv, filmele de la TIFF și la Sibiu.
Cele 12 filme care concurează anul acesta pentru Trofeul Transilvania sunt următoarele:
Lena, r. Christophe Van Rompaey (Olanda-Belgia)
Either Way/ La răscruce, r. Hafsteinn Gunnar Sigurdson (Islanda)
Chapiteau Show, r. Serghei Loban (Rusia)
Clip, r. Maja Milos (Serbia)
Oslo, 31 August, r. Joachim Trier (Norvegia)
The Loneliest Planet/ Planeta însingurată, r. Julia Loktev (SUA – Germania)
The Exchange/ Schimbul, r. Eran Kolirin (Israel – Germania)
Teddy Bear, r. Mads Matthiesen (Danemarca)
Kuma/ A doua soție, regia Umut Dag (Austria)
Marecages/ Mlaștina, r. Guy Edoin (Canada)
End of the Night/ Sfârșitul nopții, r. Daisuke Miyazaki (Japonia)
Thursday Till Sunday/ De joi până duminică, r. Dominga Sotomayor (Chile – Olanda)
Mi se pare interesant ca nu s-a strecurat nici un film romanesc in lista. Care sa fie oare motivul ?
Acelasi lucru am vrut si eu sa intreb? Romanii nu sunt demni de aceasta lista?
@ Sonia: Romanii sunt demni, dar acum sa fim sinceri…ce productie romaneasca merita sa fie pe lista? :)