Top 3+1 filme românești, by saramon

A face un top de filme româneşti e o provocare; provocare venită din partea lui Jovi, de la Filme-cărţi. Cu menţiunea că nu am luat în considerare filme făcute înainte de 1989 și că acestea nu sunt neapărat cele mai bune filme românești, ci filmele românești care au reușit cumva să mă impresioneze și să-mi atragă atenția, iată cele trei filme care au pătruns în top 3-ul meu (într-o ordine complet aleatorie):

După dealuri
Regia și scenariul: Cristian Mungiu
Numai şi pentru că m-a făcut să-mi placă un film de aproape trei ore şi tot e suficient să intre în top. Dar Mungiu reuşeşte ceva mai mult de atât şi face un film despre dragoste şi frică, un film cu doi ochi albaştri care m-au cucerit pe loc.

Fix Alert
Regia: Florin Piersic Jr.
Scenariul: Dorina Chiriac și Florin Piersic Jr.

Un film românesc de gen. Un film românesc de acţiune. Un film care mi-a amintit de Tarantino şi prin care am făcut cunoştinţă cu Florin Piersic jr., un regizor de la care am tot aşteptat în van un nou film. Anul viitor, însă, asteptarea se pare că va lua sfârşit.

California Dreamin’ (Nesfârșit)
Regia: Cristian Nemescu
Scenariul: Cristian Nemescu, Tudor Voican și Catherine Linstrum

Pentru că e, probabil, filmul românesc cel mai apropiat de ce se face la Hollywood. Dacă Nemescu nu ar fi murit, cred că, în prezent, relaţia publicului cu filmul românesc ar fi fost alta.

+ o mențiune…

Îngerul necesar
Regia: Gheorghe Preda
Scenariul: Gheorghe Preda

Imperfect, dar imaculat. Experimental şi original pentru cinematografia românească. Cu o parte a doua aproape lipsită de sens. Dar un film ce merită menţionat pentru îndrăzneala de a face un film românesc cu totul diferit de ce se făcuse până la el.

2 comentarii la „Top 3+1 filme românești, by saramon”

  1. Recunosc ca m-ai surprins cu includerea in top a filmului „Ingerul necesar”. Nu prea mi-a placut cand l-am vazut, dar la fel ca tine, am remarcat indrazneala de a fi facut altceva. L0ai descris perfect.

    1. Eh, nu-i chiar în top, ci îi o menţiune. :) Păcat că Gheorghe Preda parcă a dispărut. Am văzut că face numa scurtmetraje de la un timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *